Släpp in sommarluften!

29 maj, 2019

En dörrstopp som håller ytterdörren öppen ljumma sommardagar är ett måste. Man kan gjuta den själv i klassisk husform och med hål för ett rep att lyfta den i.

Gjutformen tillverkar man enkelt av en tom tetraförpackning modell större, ett papprör (vårt kom ur en förpackning med färdigkavlad marcipan) lite silvertejp och en hink med sand. Börja med att klippa upp tetraförpackningen och klippa till gavlarna som ett brutet tak. Tejpa sedan ihop med silvertejp så att formen blir helt tät och har rätt form. 

Mät pappröret noga och skär ut hål i gavlarna med en cirkelskärare. Det är viktigt att hålet blir precis lika stort som pappröret men för säkerhets skull tejpar man fast det också med silvertejp.

 

Placera formen upp och ned i en hink, och fyll på sand. På så vis kan formen hålla sin fyrkantiga form och inte bli buktande rund när den fylls med betong. Var noga med att placera formen så lodrätt som möjligt i hinken, annars riskerar du att få ett lutande hus när det är klart. Även underlaget där hinken står bör vara helt vågrätt. 

Blanda till betongen enligt anvisningarna på förpackningen. 

Fyll upp formen med betongblandningen och knacka lätt på formen för att få eventuella luftbubblor att flyta upp till ytan. Om man vill kan man fylla ut med lite stenar för att få större volym och mer tyngd, men tänk på att stenarna inte bör hamna för nära kanterna i formen, för då blir ytan inte så fin.

När formen är full täcker du över hinken med en plastpåse för att fukten ska stanna kvar (då blir den färdigbrunna betongen hårdare) och sen är det bara att vänta… Låt betongen brinna i minst två dygn, gärna lite längre.

Riv upp formen och ta bort pappröret. Skär till en lagom lång bit rep, trä i och knyt ihop. Ett clipperrep passar bra, det ser ut som ett klassiskt naturrep, men håller bra utomhus. Bränn ändarna så att repet inte repar upp sig.