Facettslipade örhängen i silverlera

30 januari, 2019

Bli din egen silversmed! Med silverlera kan man forma nästan vad som helst, låta torka och sedan bränna med vanlig butangasbrännare hemma i köket. Ett par nya örhängen med facetter som glittrar i vårljuset formar du med dina fingrar och en nålfil.

Silverlera är nästan lite av ett magitrick. Du kan forma den som du vill, låt torka, bränn - och voila! - du har ett smycke i 999 tusendelars rent silver! Alltså ännu högre silverhalt än i våra vanliga sterling silversmycken som håller 925 tusendelar silver.

Leran går att forma både innan man lägger den på tork - och efteråt. Och det är det vi utnyttjar i de här små facettslipade örhängena.

I det här fallet vill jag göra så små örhängen som möjligt. Men smått är pilligt! Man ska också tänka på att leran krymper ungefär tio procent när den bränns. 

Skär till två lika stora bitar av leran med en vass lite kniv. Tryck ihop bitarna och försök forma som oregelbundet slipade facettkanter. Det är lite svårt att få till skarpa facetter medan leran är mjuk, men det gör inte så mycket. En halvrund boll fungerar bra också eftersom den går att slipa sedan den torkat. 

 

Lägg silverleran på ett bakplåtspapper att torka i ett dygn. När lerklumparna är torra slipar man försiktigt fram de asymetriska facetterna med en liten nålfil. Tänk på att leran är ganska skör när den är torkad men obränd, så man får slipa med varsam hand. Tänk också på att även baksidan bör vara någorlunda flat för att man ska kunna limma fast själva öronstickaren på den ytan senare.

När man slipat klart och är nöjd med resultatet lägger man bitarna upp och ned på en lödplatta som är helt eldfast. Använd en liten gasolbrännare och rikta lågan mot smycket på cirka 10 centimeters avstånd.  

Efter några sekunder ser man en låga flamma upp. Det är bindemedlet i leran som brinner bort.

Efter några sekunder ser man en låga flamma upp. Det är bindemedlet i leran som brinner bort.

Efter några sekunder kommer en liten låga att synas när bindemedlet i leran brinner upp. Därefter får hela lerbiten en glödande orange färg. Nu ska smycket hållas glödande utan att smälta i fyra till fem minuter. 

 

Silvret ska hållas glödande i fyra till fem minuter

Silvret ska hållas glödande i fyra till fem minuter

Så fort det börjar bli för varmt bildas en blank yta, och då gäller det att se upp och flytta brännlågan en bit längre bort. Den blanka ytan bildas främst på den sida som är vänd mot lågan och det är därför man bör vända smycket upp och ned så att det främst drabbar baksidan.

Så fort ytan smälter och blir blank flyttar man bort lågan för att undvika att det smälter.

Så fort ytan smälter och blir blank flyttar man bort lågan för att undvika att det smälter.

När fyra-fem minuter gått släcker du lågan och låter smycket svalna. När du vänder det rätt kommer du att se att ytan är mycket matt. Om man vill kan man behålla det så, men man kan också fila ytan igen med nålfilen vilket är det vi gjort här.

 

Sist av allt limmar man fast en öronstickare på baksidan med superlim. Den som är bekant med silversmide och kan konsten att löda kan även löda fast stickare i sterlingsilver. Men det går lika bra att limma med superlim som vi gjort här.Trustpilot