Knyt en knut - av lufttorkande lera

10 augusti, 2022

Slå en knut. En enkel knut, en dubbelknut eller en robansknop är inte bara funktionellt. Det kan vara vackert också! Med en sträng lera i handen är knutarna mycket användbara - för att forma små skulpturer som sällskap till sensommarblommorna.

Lufttorkande lera är den kreatives bäste vän. Allt man behöver är sina händer och sin fantasi. En kniv och kanske några modelleringspinnar kan vara bra att ha ibland, men man kommer långt med bara lufttorkande lera och sina egna fingrar.

Och man behöver verkligen inte slå knut på sig själv. Även de enklaste former kan bli dekorativa när man experimenterar. Vanliga knutar slagna av en sträng lera kan bli en liten skulptur. 

Rulla ut jämntjocka strängar av leran och börja sedan experimentera. Till en dubbelknut krävs en ganska lång sträng, men märker man att den är för kort är det bara att börja om med lite mer lera.

Den lufttorkande leran torkar utan att spricka och kan målas eller lackeras efter att den torkat. Men ibland är det vackrast att bara lämna den råa vita ytan som den är. 

Knutarna kan bli fina som små växtstöd till tunna blomstjälkar i miniatyrvaser. För att hålla leran på plats medan den torkar och samtidigt föra hål för stjälkarna tar man ett vanligt sugrör och sticker igenom leran. Kontrollera att det finns plats för den lilla flaskan inuti knuten eller under en böjd bågformad sträng. Låt sedan sugröret sitta kvar som stöd medan leran i knuten torkar. Fyll på med blommor i vaserna. Trustpilot