Stormlykta i läder

04 november, 2020

En snygg inredningsdetalj av stilrent snitt. Den enkla och klassiska ljuslyktan av läderband och nitar passar nästan överallt.

Du har säkert sett olika varianter av den här stormlyktan i många olika inredningssammanhang. Klassiska raka snitt som aldrig går ur tiden och naturmaterial som åldras vackert och håller länge känns som en god investering. Och tillverkar man den själv kan man dessutom spara en slant!

Det du behöver som grund är en cylinderformad glasvas/ljuslykta. 

Börja med att mäta upp omkretsen till två band som ska löpa runt lyktan.

Tänk på att det ska finnas plats för de läderband som löper lodrätt som ska sitta under de vågräta banden. Klipp därför först till bandet som ska löpa lodrätt runt lyktan och samtidigt fungera som handtag. Klipp därefter till den andra remmen som ska korsa handtagsremmen under botten och löpa lodrätt rakt upp mot kanten. Ta hjälp av lite maskeringstejp för att hålla banden på plats, men tänk på att tejpen kan lämna märken på lädret om den får sitta för länge.

Klipp sist till remmarna som ska löpa vågrätt runt lyktan. 

Markera med en fettpenna var på lädret du ska göra hål för nitarna. På den rem som ska fungera som handtag behöver man kontrollera var niten placeras bäst. Om själva glascylindern är helt platt under botten kan man behöva placera niten någon annanstans än mitt under för att lyktan ska stå plant och inte bli ostadig av niten. 

Gör hål med en håltång och skruva i nitarna. Börja nedifrån och arbeta uppåt. Sätt i glascylindern när alla nitarna är på plats.

Använd ett blockljus av led-modell för brandsäkerhetens skull.Trustpilot