Ryakudde av återvunnen textil

13 januari, 2016

Det slängs alldeles för mycket textilier i vårt land. Tyg som det egentligen inte är något fel på mer än att plaggen vuxits ur, blivit omoderna eller i värsta fall fått någon fläck eller ett hål. Med risk för att låta en aning gammaldags, men vissa saker var bättre förr. Då var man i alla fall bättre på att ta tillvara och göra nytt av gammalt. Trasmattor var ju ett ypperligt sätt att ta tillvara! Och det finns fler tekniker som bygger på återvinning. Locket hooking är en slags mattvävningsteknik som man inte behöver någon vävstol till. Istället använder man sig av en färdig mattväv i stärkt bomull och en locket-hooking nål som ser ut som en vanlig virknål i ena änden men har en nålögla i den andra. Med den fiskar man upp öglor av trasor genom väven och låser sedan öglorna genom att dra ett band igenom dem. På så sätt kan man sitta bekvämt tillbakalutad i soffan och göra vackra trasmattor medan favoritserien går på tv:n. Dessutom kan man ännu enklare skapa de mönster man vill. Till den här kudden har vi använt oss av locker-hooking tekniken, men istället låtit trasorna bilda långa öglor och ändar på rätsidan – som en rya. Ett par gamla spillbitar som blivit över vid andra syprojekt kom väl till pass. Men man skulle ju ännu hellre kunna göra en av olika gamla utslitna jeans, eller barnens gamla favoritklänningar i rosa toner. Tänk vilket härligt minne att ha kvar!

Du behöver:

Locker hooking väv

Locker hooking nål

Gamla tyger att dra trasor av, samt tyg till bakstycke

Sax

Tillgång till symaskin

Blixtlås

Innerkudde

Gör så här:

Börja med at dra trasor av dina textilier. 2-5 cm breda ungefär. Det kan vara fint med lite olika bredder! Trasorna behöver inte vara så långa, men minst 15 cm eftersom varje minsta bit ska bli två ryaändar. Längre trasor kan man låta bli långa öglor.

Klipp till locker-hooking-väven i ett mått som passar din kudde – plus en ganska rejäl sömsmån. Vår kudde fick bli ungefär 40 x 40 cm i färdigt mått.

Sen är det bara att sätta igång. Fäst ett bomullsband (ca 1 m långt) i ena hörnet på locket-hooking väven och dra andra änden genom öglan på locker-hooking nålen. Med virknålsändan på nålen drar man upp en lite ögla av trasan i ett hål i väven, tar sedan en ny och ser till att trasan bildar en lagom stor ögla på det som ska bli rätsidan och fortsätter likadant tills man har en lång rad öglor på nålen. Då drar man igenom bomullsbandet genom alla öglorna. Eftersom vi gör en rya behöver man inte använda varje hål i väven, det skulle bli för tätt. Varannan blir lagom.

Det tar lite tid att få in tekniken och de bredaste remsorna är lite pilliga att få igenom väven, så man kan inte räkna med att bli klar på en kväll. Men när hela väven är fylld är det dags att sy ihop kudden. Klipp till ett tyg lika stort som din väv, plus sömsmån för blixtlås. Vi sydde blixtlåset mitt på bakstycket eftersom det brukar vara lättast att stoppa i en innerkudde då. Lägg sen rätsidorna mot varandra och sy ihop. Försök att sy mitt i en trådrad i locker-hooking väven så att sömmen får ordentligt fäste. Vänd kudden rätt och stoppa i en innerkudde.Trustpilot