Rottinglampor med korsstygn

14 december, 2016

Julgardinerna upphängda och adventsljusstakar i alla fönster? Precis som varje jul? Men ibland kan det pigga upp att förnya pyntet därhemma lite. Ett par nya lampskärmar passar bra i vintermörkret. Gör man det enkelt för sig är det knappast krångligare att tillverka lampskärmar än att sy nya kuddfodral till soffkuddarna, eller byta gardiner.

En bit klassisk rottingväv, sådan som använts till stolssitsar och elementskydd i decennier, är det vi använt här. En liten stuvbit som blivit över räckte bra till två små skärmar.

Rottingväven är visserligen vacker som den är, men så här när det lackar mot jul kändes det kul att piffa till den lite extra med lite korsstygn i riktigt julrött garn. Rottingväven är perfekt för korsstygn med sitt rutiga mönster, och med hjälp av stygnen sydde vi även ihop lampskärmen så inget lim behövdes.

Du behöver:

Rottingväv

Ringset för lampskärmar

Rött garn

Sax

Stor nål

Textilsladd för upphängning (detta är inte samma som på bilden)

Gör så här: Klipp rottingväven i lagom stora bitar. Vänd ändarnas ”fransar” nedåt på skärmen. Sy ihop med skarven omlott med korsstygn och fortsätt sedan med korsstygnen längs kanterna, eller brodera enkla mönster med korsstygn.

Knyt fast en lampskärmsring med tre lika långa garnbitar så att den sitter i mitten av skärmen. Skruva fast en lampsladd i lampskärmsringen och häng upp.Trustpilot