Vägglampa med rottingväv

01 november, 2023

En broderibåge, en tunn trälist och en bit rottingväv blir höstens finaste vägglampa. Ibland behöver man ju inte krångla till det!

En vanlig broderibåge av trä är grunden till den här vägglampan med skärm av rottingväv. Du behöver en rejäl broderibåge som är stabil och går att skruva ihop med en skruvmejsel. För att hålla skärmen på plats snickrar man ihop en enkel ställning av furulister där man också monterar fast en lamphållare. Själva skärmen fäster man sedan med hjälp av starka magneter så att det är enkelt att plocka ned skärmen när man behöver byta lampa. 

Börja med att markera med en penna på listen hur du ska såga lampans bakstycke, det som själva lamphållarens ska sitta fast på. Vi använde en furulist av dimensionen 21 x 21 millimeter.

Såga sedan med en japansk handsåg efter markeringarna som blir något snedställda efter cirkelns vinkel. Såga också till två bitar 6 centimeter långa som ska hålla själva skärmen, samt en bit 81 millimeter lång, samtliga tre sågade med 90 graders vinkel i båda ändar. Den längre biten ska sitta överst i mitten av lampan och bör alltså ha samma mått som de andra två, plus listens tjocklek, för att skärmen ska sitta helt parallellt mot väggen.

De två bitarna som ska fästas i bakstyckets ytterkanter klyver man sedan av i samma vinkel som kanten, använd en japansk handsåg av kap- och klyvmodell så går det relativt enkelt att såga ett snett klyvande snitt på fri hand, som på bilden.

Nu är det dags att fästa ihop de tre listerna till bakstyckets undre del. Limma först med trälim och spänn ihop med handtvingar, innan du borrar och skruvar fast delarna från baksidan.

Skruva sedan fast två vinkeljärn i det nedre bakstycket för upphängning, samt ett i den övre listen.

Skruva även fast lamphållaren i mitten av den undre listen.

Själva skärmen tillverkar man av en stor broderibåge samt en bit flätad rottingväv. Klipp till en bit rottingväv som har ungefär en decimeters marginal från broderibågens diameter.

Lägg rottingväven i blöt i några timmar, då blir den enklare att forma och knäcks inte i fibrerna. 

Rulla ut rottingväven och lägg den intre bågen ovanpå väven. Skruva upp broderibågen så mycket det går, forma väven runt den inre bågen och pressa ned dem i den yttre bågen. Se till att väven hålls spänd. När du fått in den i bågen skruvar du åt skruven så att den yttre bågen spänns åt.

Låt rottingväven torka helt innan du börjar skära rent kanterna. Med en vass schablonkniv eller en brytbladskniv skär du väven precis längs bågens kant.

Nu är det dags att limma fast de extra starka magneterna som ska hålla skärmen på sin ställning. Börja med att limma fast en magnet på varje list i ställningen, använd ett starkt tvåkomponentslim för trä och metall.

Låt limmet torka ordentligt innan du markerar exakt var magneterna ska limmas fast på bågen. Tänk på att magneterna måste vändas åt rätt håll, så att de attraherar varandra. Det kan vara frestande att sätta fast magneterna på listerna och droppa lim på bågen och sedan passa ihop delarna, men risken är att man av misstag råkar limma ihop magneterna då. Så det är bättre att markera på bågen var de ska limmas fast och sedan vänta tills limmet är torrt innan man fäster skärmen på ställningen. 

Skruva upp ställningen på väggen, montera i en lampa av ledmodell i lamphållaren. Sen är det bara att klicka fast skärmen i magneterna.Trustpilot