Hängare i fiskform

26 juli, 2023

Fina fiskar och glada laxar. Eller är det en riktigt ful fisk? En hängare i form av en fisk blir en skojig inredningsdetalj i sommarstugan och ett roligt snickeriprojekt.

En hängare för kläder, handdukar eller köksredskap har man ju användning av på många platser. Den här hängaren i form av en fisk är ett enkelt snickeriprojekt som kan bli en rolig inredningsdetalj, utformad som du vill.

Börja med att skissa upp din fisk på ett papper, måttad efter platsen du vill hänga den på. Mät hur lång den ska vara och skissa sedan på papper. Varje träribba kommer att fungera som en hängare, så de bör sitta med lite lagom mellanrum mellan revbenen.

Använd trälisten du ska ha och rita av ribborna på skissen, så att du kan beräkna hur många du ska ha och hur tätt du vill att de sitter. När du är nöjd med din skiss ritar du sedan av ribborna på listen så att du vet hur du ska såga.

När man ska såga mjuka former är det bäst att använda en figursåg. I det här fallet går det även att använda en vanlig japansk handsåg och sedan fila och slipa kanterna rundade.

Såga listerna i rätt ordning och lägg dem efter varandra så att du ser att det stämmer och ser bra ut.

Huvud och stjärt behöver du såga ur en bredare list, och en lång, smal list till själva ryggraden. Slipa kanterna mjuka och fina med slippapper och lägg sedan upp ribborna som du vill ha dem. 

Limma fast med lite trälim så att alla bitar ligger rätt, låt limmet torka innan du vänder på fisken och skruvar fast ribborna från baksidan.

Förborra små hål för säkerhets skull, så att listen inte spricker. I två av de yttre skruvarna sätter du också fast två hängbeslag för att hänga upp fisken med.

Måla i den kulör du vill ha - eller kanske flera olika, en för varje revben?

Vad blev det för en firre? Trustpilot