Evighetspumpa

19 oktober, 2016

Ibland önskar man att man kunde spara de där vackra prydnadspumporna för alltid. Men man vet att snart börjar de ruttna inifrån och den vackra formen som naturen skänkt dem sackar långsamt ihop… Det var där tanken började. Och slutresultatet? En hel rad med vita vackra evighetspumpor i gips, exakta kopior av originalet!

Mindre föremål – som en liten prydnadspumpa – kan nämligen enkelt gjutas av med hjälp av sillikongummi för avgjutning. Och formen kan sen användas om och om igen. Om man till exempel vill dela med sig av pumporna till vänner och bekanta. Kanske som en gå-bort-present till halloween?

Du behöver:

Prydnadspumpa (liten)

Plasthink

Vass kökskniv

Skruv och skruvdragare

Silikongummi för avgjutning

Plastbyttor att blanda silikongummi och gips i, samt något att röra med, tex en plastsked.

Modellgips

Gör så här:

Skär av botten på pumpan med en vass kniv, så att den får en helt platt botten. Ställ ned den i en plasthink (typ tom youghurthink). Enklast är om hinken är genomskinlig så att du kan se om botten är helt platt.

Skruva fast pumpan genom hinkens botten underifrån så att den ligger ordentligt mot botten och inte riskerar att flyta upp när du häller på silikonet.

Blanda ihop exakt lika mycket av silikongummits två komponenter (här använde vi hela flaskorna). Rör noggrant tills de blandats helt och ger en helt jämn färg.

Häll silikongummit långsamt och med en jämn stråle mitt över pumpan så att den täcks helt. Låt formen härda över natten.

Plocka ut silikonformen ur plasthinken (det kan bara nödvändigt att klippa sönder hinken för att få ut formen) och plocka ut pumpan. Nu är formen klar att gjuta gips i.

Mät upp vatten och gipspulver noga enligt anvisningarna på påsen. Häll upp vattnet i den plastbytta du ska blanda i, och häll sedan ned gipspulvret i vattnet så att det bildar ett litet ”berg” över vattenytan. Låt berget sjunka ned i vattnet av sig själv innan du börjar röra. Rör med hela skeden nere i blandningen hela tiden, så att du inte riskerar att röra in några luftbubblor i gipset. Det här sättet att blanda gips är nyckeln till att inte få en massa luftbubblor i blandningen.

Häll gipsblandningen i formen med en jämn stråle i mitten tills formen är full. Knacka lite på formen ifall du trots allt fått in luftbubblor. Låt gipset härda några timmar innan du plockar ut pumpan ur sin form.

Den som vill kan sedan måla pumpan – eller varför inte klä den i slagmetall så att man får en pumpa i guld?

Vi valde att behålla den vit.Trustpilot