Ekollon i silverlera

27 september, 2017

Eftermiddagssolen kastar långa, gyllene skuggor över åkrarna och träden börjar skifta i färg. Ekollonen sväller på träden och är perfekta att gjuta av för smycken. Ett ekollon i äkta silver med ett höstfärgat löv av mässingsplåt får bli den här höstens smycke.

 

Oktober är skördetid för ekollon. I alla fall om man vill driva upp dem i vas under vintern. En liten köldknäpp bör de få innan man plockar dem, och sedan blötläggas tills de börjar gro och man kan sätta dem i små vaser.

Ekollonen är fashinerande, tittar man närmare på dem framträder nötens ränder och den lilla hattens rutmönstrade knottror. Det är lätt att göra en avgjutning av ett ekollon, bara att trycka ned i en bit Fimolera som man sedan härdar i ugn och använder som form åt silverlera.

Du behöver:

Ekollon

Fimolera

Tillgång till hushållsugn

Silverlera

Butangasbrännare

Lödplatta

Silverslaglod

Flussmedel

Bindöglor av silver

Nålfil

Guldsmedssåg

Lövsågsbräde

Mässingsplåt

Borr

Tillgång till borrmaskin

Smägelpinne, medel

 

Gör så här

Ta ett ekollon och pressa ned det till hälften i en bit Fimolera. Du bör få med den lilla spetsen på nöten, men inte trycka det djupare än halvvägs eftersom leran sedan ska plockas upp ur den hårda formen. Härda plasten i hushållsugn enligt anvisningarna på förpackningen.

 

Ta en bit silverlera och tryck ned i formen. Plocka försiktigt ut den och lägg det lilla silver-ekollonet att lufttorka, minst över natten. Det är viktigt att all fukt avdunstat ut silverleran innan den ska brännas. 

Lägg ekollonet i silver på en lödplatta med rätsidan nedåt och bränn med en butangasbrännare i fyra till fem minuter. När smycket först blir hett flammar det upp och det kemiska bindemedlet brinner upp, vilket ger en liten flamma. Därefter blir smycket glödande. Under hela denna tiden ska smycket hållas glödande utan att börja smälta. För att enklast se att man gör rätt håller man till på en mörk plats, då ser man bäst om smycket glöder och om det börjar smälta. I så fall drar man snabbt bort lågan så avstannar smältningen.

Låt smycket svalna helt på lödplattan och fila sedan ev bort små ojämnheter på baksidan som du inte vill ha kvar. Löd fast en bindögla i silver för upphängning (eller fäst den i silverleran innan du bränner smycket).

Rita av ett eklöv på ett papper i lagom storlek till ditt ekollon. Klipp ut och rista sedan med spetsen av en nålfil av mallen på en bit mässingsplåt. Såga ut bladet med hjälp av en guldsmedssåg. Ett lövsågsbräde gör arbetet betydligt enklare, men är inte nödvändigt. Fila runt kanterna där formen behövs förfinas. Borra ett litet hål för en bindögla i toppen av bladet. Slipa bladet gnistrande med hjälp av en medelgrov smärgelpinne, som egentligen gör massor av små repor i metallen. Trä i en ögla i hålet. Löd ihop öglan. Om du aldrig arbetat i silver och inte lärt dig löda kan man alltid gå till en guldsmed och få små lödningar gjorda. man kan även bränna silverlera i en Hot pot i microugn.

 Trustpilot