Dekorationspumpor av svarttråd

28 september, 2022

Klockan är slagen och askungens vagn har förvandlats till en pumpa! Eller är det halloween som står för dörren? Med bara en rulle svarttråd och en tång skapar du de här karaktäristiska dekorationspumporna.

Skördetiden är här och den som odlat pumpor får nu se resultatet av mödan. Pumpor finns i ett otal variationer, allt från en mängd olika sorter som lämpar sig till matlagning och bakning till sorter som enbart odlas som dekorationspumpor. Men dekorationspumpor behöver inte odlas! Dem kan man skapa på en massa olika sätt. Ett av dem är med vanlig svartglödgad järntråd.

Vi använde en tråd som är 1 mm tjock. Förutom järntråden behöver man en avbitartång och gärna också en rundtång eller något att vira sista änden av tråden runt för att skapa den karaktäristiska stjälken.

Börja med att leta fram en skål eller kastrull att använda som mall och vira tråden runt. 

Vira tråden cirka 20 varv runt skålen. Klipp av tråden och fäst ändarna genom att vira dem runt trådarna upptill och nedtill på den cirkelformade trådbunten. Lämna lite extra tråd för en stjälk vid ena fästet.

Börja nu att sära på trådarna så att du får en bollform av trådarna, som på bilderna.

Tryck sedan till bollen med undre fästet nedtill och övre rak uppåt. Forma trådarna så att de får en mjuk böj och liknar en pumpas typiska, lite tillplattade form.

Vira änden som en spiral runt till exempel en penna, eller forma spiralformen med hjälp av en rundtång.

Klipp till två bitar tråd till ett skaft som du fäster runt övre fästet, vik det dubbelt och vira en tråd tätt och hårt runt de andra trådarna för att ge en tjockare bunt som liknar ett skaft.

Böj till det sista så att pumpan får det uttryck du vill. 

Tänk på att järntråd snabbt börjar rosta om den ställs fuktigt. Det kan vara dekorativt om man till exempel vill ha pumpan utomhus. Det går också att använda mässings- eller koppartråd om man hellre vill ha dessa färger på sina dekorationspumpor.   Trustpilot