Fyrar till sommarbordet

06 juli, 2022

Sommarens sötaste placeringskortshållare är små fyrar i de klassiska signalfärgerna rött, vitt och blått. Fyrarna är också ett trevligt sommarpyssel för lata semesterdagar.

Alla vet ju vad en fyr är till för. Att visa vägen. Så det passar ju bra som tema för sommarens placeringskortshållare. Dessa små fyrar blir också söta detaljer i bordsdukningen, som en sista prick över i.

Det du behöver är i princip rundstav av två olika dimensioner, lite lim och poscapennor i de klassiska signalfärgerna, samt en svart för konturer runt fönster och dörrar. Vi har också fyllt i fönstren med guld för att få dem att se ut som att det lyser därinne.

Börja med att såga till bitar av den tjockare rundstaven. Om du vill att alla dina fyrar ska se likadana ut i modellen sågar du lika långa bitar, cirka 8 centimeter. 

Av en tunnare rundstav sågar du den del som ska bli lanterninen, alltså den högst toppen på fyren där lyktan sitter. Cirka 2-3 centimeter blir lagom. Det går också bra att ta två bitar av en halvstav till lanternin och limma fast dem med en liten springa emellan.

För att hålla fast själva placeringskortet krävs en springa. Såga rakt ned i staven med en japansk handsåg, dock inte hela vägen ned. Ska man såga många kan det vara smart att såga springan i den tunnare staven innan man sågar av den, då är det enklare att hålla i staven utan att riskera att såga i fingrarna.

Limma på lanterninen mitt på fyren med all-lim eller ett vanligt trälim. Dra ihop med en tving medan limmet torkar.

Nu är det dags för det roliga - att dekorera! Poscapennor är fantastiska för ändamålet eftersom de har en mycket god täckförmåga och inte flyter ut.

För att få raka linjer är det ändå enklast att tejpa en maskeringstejp runt, och sedan följa linjen med pennan. 

Det är roligt att göra alla fyrarna av olika modell. Om man vill kan man titta i en bok om svenska fyrar och efterlikna verkliga fyrar, eller så låter man fantasin flyga fritt.

Rita konturer för fönster och dörrar med en tunnare svart penna och fyll gärna i rutorna med guld.

Själva placeringskortet skär du av ett tjockt akvarellpapper. Vika skär med en brödkniv för att få lite rivna kanter på korten. Skär ena änden som en vimpel för att förstärka den marina känslan. Klart för middagsdukning!Trustpilot