Dörrkrans med garnnystan

13 januari, 2021

Nu är glada julen slut, slut, slut. Julkransen kastas ut - och behöver såklart ersättas av något annat. En krans med ulliga garnnystan passar bra när kylan sätter in och snön yr utanför dörren.

Julkransen har gjort sitt och i glappet mellan jul och påsk blir en dörrkrans med ulliga garnnystan perfekt. Alla de där garnslattarna som ligger och skräpar kommer väl till pass här!

Eftersom man fuskar litegrann med en cellplastkula i mitten så går det inte åt så mycket garn, men det bör helst vara ett ullgarn eller vara lite ”ulligt” för att man ska kunna filta fast den mot kulan med en filtnål.

Börja med att klä in cellplastkulan med ett tunt lager filtull i en färg som inte avviker så mycket från garnet du tänkt använda. Filta fast ullen lite lätt mot kulan med en filtnål som du sticker in genom ullen och in i kulan. 

Filta fast änden på ett garn med samma filtnål. Vira sedan garnet runt kulan i ett tunt men täckande lager. Filta fast garnet genom att sticka in nålen upprepade gånger i kulan. Filtnålen har små, små krokar som tar med sig ullfibrerna in och fäster dem.

Gör många kulor på samma sätt av olika men matchande garner. Gör också kulorna lite olika stora genom att antingen använda olika stora cellplastkulor, eller lägga på olika mycket ull som stomme. Man kan också göra mindre kulor av enbart ull, genom att forma ullen som en boll och filta ihop den med nålen.

Trä upp alla kulorna på en kraftig ståltråd. Bäst är att använda en rostfri tråd eftersom den inte rostar och riskerar att missfärga garnet, men också är formfast. Fäst ihop och gör en liten ögla på baksidan att hänga kransen i.

Ta en bit rundstav, 4 mm tjock och tälj till lagom långa som stickor. Stick som ett kryss genom en av bollarna innan du hänger upp kransen på ytterdörren.Trustpilot