Adventsfyrar

11 november, 2020

Fyra fyrar signalerar att julen snart är här. Årets adventsljusstakar är sågade ur sommarens strandvedsstockar, och blir en lite annorlunda adventsdekoration.

Vackra, avbarkade trädstammar kan man hitta i såväl skogen som på stranden - och kanske i vedboden också. De blir perfekta till årets adventsljusstakar, som ska gå under temat fyrar.

Börja med att såga till trästockarna så att de kan stå rakt upp och har en plan yta upptill. Såga också till en cirka 1 centimeter tjock skiva av varje stock som ska bli tak ovanpå fyren. Enklast är att såga med en bänksåg, men om man inte har tillgång till det fungerar en japansk handsåg bäst eftersom det är lätt att såga med den och man får fina snittytor. 

Såga stockarna lite olika höga. Lite sprickor och kvistar gör inget - det ger bara fyrarna extra personlighet!

Ställ stockarna på en tidning eller skyddspapp och tejpa ränder med maskeringstejp. Kanske vill du måla dina fyrar med inspiration från de verkliga svenska fyrarna? På nätet eller i facklitteratur kan man hitta bilder att inspireras av.

Våre fyrar fick bli röd-vita med ränder i olika bredder. Maskera också till exempel dörrar, fönster och kanske en stege med tejp. Måla ränderna med en matt hobbyfärg och dra bort maskeringstejpen. Låt färgen torka ordentligt innan du maskeringstejpar och målar nästa färg.

Adventssiffrorna målar man sedan med hjälp av en siffermall och en poscapenna som har god täckningsförmåga. 

Längst upp i själva fyrtornet placerar man en hållare för ett led-värmeljus. Borra hål för hållaren med en kvistborr för värmeljushållare. 

Borra även hål för fyra eller fler ”pelare” till tornets tak. En 8 mm rundstav passar bra. Såga till rundstaven i lika långa bitar och tryck ned dem i hålen. Kontrollera så att takskivan kan ligga helt vågrätt. 

Såga också till bitar av rundstången till en vimpel till fyrtornets tak. Klipp flaggan av dubbelvikt juteväv, limma ihop och fast flaggan mot rundstaven. 

När limmet torkat maskeringstejpar man flaggan och målar den till hälften röd och sedan hälften vit. Borra hål för flaggstången i takskivan och stick ned flaggan i hålet.

Placera led-värmeljus i ljuskopparna och lägg på taken. Trustpilot