Ekollon av ägg

21 september, 2022

När de sista blommorna börjat ge upp i trädgården är det kanske läge för mer hållbara höstdekorationer? Guldglimrande ekollon modell större tillverkar man av guldsprayade ägg och ett rustikt snöre.

Oktober är månaden när man ska plocka ekollon om man vill driva upp dem i vas under vintern. Än är vi inte riktigt där, så i väntan på det får ekollonen bli veckans inspirationskälla. En skål med guldglänsande ekollon blir en fin dekoration på bordet - eller varför inte använda dem när man dukar? Då kan ett blad få spela rollen som placeringskort.

Plastägg avsedda som dekorationer till påsk blir en bra stomme för våra ekollon eftersom de har rätt form. Sätt ihop de delbara äggens halvor och fäst en bit ståltråd i öglan. Då kan du hänga dem på lämplig plats utomhus så att det blir enkelt att spraymåla hela ägget på en och samma gång. Tänk bara på att inte spraya för tjockt för då rinner färgen lätt. Måla hellre några tunna lager och låt färgen torka emellan. 

Medan sprayfärgen torkar färdigt klipper du till dina löv av ett tjockt guldfärgat papper. Vik pappret på mitten och klipp på fri hand en siluett av ett eklöv. Det är bara fint om alla löv blir lite olika - det är precis så det är i naturen!

Vik sedan löven som ett dragspel på andra ledden som på bilden. Då får du ett mönster som liknar lövens nerver. Vik försiktigt ut men låt löven behålla mycket av sina veck.

De löv som ska tjäna som placeringskort låter man bli att dragspelsvika. Skriv istället namn på ena bladhalvan med en poscapenna. Dessa ha mycket god täckförmåga och fäster bra på guldpappret.

Använd en limpistol och limma fast ett snöre runt ägget ovansida, det blir ekollonets hatt. Börja nederst och limma snöret tätt varv efter varv ända upp mot upphängningsöglan. 

Använd mässingstråden för att tvinna en ring om du vill använda ekollonet som en servettring när du dukar. Annars kan man hänga upp dem i en vacker torr gren från naturen, eller bara lägga dem i en skål på ett bord som dekoration. Trustpilot