Midsommarstång för bordet

03 juni, 2020

Midsommardansen är inställd men sommarnatten är ljus och troget odödlig. I år blir festen kanske mindre, men midsommarstång vill man ju ha ändå. En midsommarstång på bordet kan bli en ny tradition och plockas fram i många år framöver.

När sommarnätterna är ljusa och nästan oändliga gäller det att passa på att vara utomhus så mycket det går. Midsommarfrukost, midsommarlunch och midsommarmiddag ska väl alla intagas utomhus? Och även om ringdansen är inställd kan man ordna lite festligt på bordet. I år passar kanske en mindre midsommarstång på bordet, som bara behöver lövas på kransarna. En ganska smart grej egentligen, som kanske kan få bli ny tradition?

Börja med att såga till en bit rundstav 25 mm i diameter. Cirka 70-80 centimeter är ganska lagom för ett bord. Den horisontella stången får bli en tunnare rundstav av 10 mm diameter. Borra ett 10 mm hål rakt igenom den tjockare stången där du vill ha den lodräta bommen. Med hjälp av ett borrstöd är det enkelt att borra rakt igenom rundstaven. 

Borrstödet gör det enkelt att borra mitt i och rakt igenom rundstaven absolut lodrätt.

Borrstödet gör det enkelt att borra mitt i och rakt igenom rundstaven absolut lodrätt.

Borra också ett hål någon centimeter från övre kanten för vimpelgirlanden, och borra ett mindre hål längst ned för att trä in lite ståltråd som armering i bottenplattan.

För att stången ska stå ordentligt behöver den en lite tung bottenplatta. Gjut fast den tjockare rundstaven i lite betong, och fyll i med lite extra grus eller småstenar för att ge extra tyngd. För att hålla staven i lod medan betongen brinner färdigt kan man skära ut ett hål i mitten av locket på en plastburk, läs mer om hur man gör det här.

När betongen brunnit klart (efter minst ett dygn) tar du upp den ur formen. Slipa lite på kanterna med ett slippapper om det behövs, det är enklast medan betongen fortfarande är fuktig.

Trä in den tunnare stången i mittenhålet. Limma om det behövs för att den ska sitta fast. 

Måla stången grön och låt färgen torka.

Ett flaggspel med vimplar får ersätta lövgirlander på den här midsommarstången. Klipp vimplar ur juteväv, limma ihop dem i spetsarna. Trä ett jutesnöre genom hålet högst upp i stången och trä på vimplarna, limma fast dem på snöret där du vill ha dem. 

Nu är det bara kransarna som ska bindas, och med en metallring som stomme är det enkelt att bara tvinna björkkvistar runt ringarna och fylla på med blommor. 



Trustpilot