Bordsställ för olja och vinäger

13 juli, 2022

Olja och vinäger vill man alltid ha nära till hands i köket. Ett snyggt ställ för flaskorna tillverkar du av läder och trä med ett praktiskt handtag fäst på sidorna.

Börja med att mäta upp hur stort stället ska vara utifrån hur stora flaskor du vill kunna förvara i stället. Tänk också på att texten du vill ha på trägavlarna ska rymmas. Vi använde en schablon med bokstäver och skrev ”oil” och ”vinegar” på gavlarna, kontrollera att texten får plats. Såga sedan till gavlar av en hyvlad furulist, tänk på att välja en list som är tillräckligt bred för att dina flaskor. Såga med en japansk handsåg så får du ett fint snitt utan flisiga kanter.

Rita först upp textens konturer från din schablon med blyerts, då är det lätt att sudda och flytta bokstäver om det blir fel. Fyll sedan i bokstäverna med en tunn pensel.

Mät hur stor läderbit du behöver. Lädret ska räcka runt trägavlarna på längden och bredden bestämmer du från dina flaskor, plus någon centimeters mellanrum. Det är bättre att räkna med något längre på längden, eftersom det går åt lite extra när lädret ska limmas runt hörnen på gavlarna i botten. blir det sedan för långt kan man skära av lädret senare. Tänk också på att det går bort en lika mycket som gavlarnas tjocklek på bredden. Skär ut läderbiten med en rullkniv och en stålvinkel för att få räta vinklar. Det kan vara en bra att rita upp på lädret var du ska skära med en fettpenna innan du skär. 

Skär också till en rem som ska bli handtag på bordsstället, tänk på att måtta den tillräckligt lång för att fästa den en bit ned på varje sida.

På remmens bägge ändar markerar du linjer för stygnen som du ska sy fast remmen med. Det är snyggt att sy med stygn som löper som ett kryss inuti en rektangel. Markera var stygnen ska vara med hjälp av ett falsben med kantpolerare, med den får du lätt en linje ett par millimeter in från kanten. För krysset använder du stålvinkeln eller en linjal och markerar med falsbenet två diagonala linjer som korsar varandra i mitten. 

Fäst remmens ena ända i mitten på läderstycket. Du kan antingen använda ett lim eller en dubbelhäftande lädertejp. 

Gör sedan hål med en syl rakt igenom vid varje hörn, i mitten och halvvägs på rektangelns sidor. Om du vill kan du också sy en vanlig söm med tätare stygn, då använder du en lädersporre för att markera var hålen ska göras.

Sy fast handtaget med vaxad lintråd och sadelmakarsöm. Då fäster man en nål i varje ände av tråden och syr igenom varje hål från båda sidor. Dra åt tråden efter varje stygn. Fäst tråden på baksidan av lädret med en knut och sy den sedan några stygn under sömmen. Den vaxade tråden är lite klibbig och fäster lätt.

Nu är det dags att nita fast lädret runt gavlarna. Börja med att limma det ordentligt på plats längs ena sidan av gavlarna. Tänk på att vända texterna rätt på gavlarna och torka bort allt överflödigt lim som pressas ur fogen.

Låt limmet torka innan du börjar spika fast möbelspiken. Det kan vara bra att lägga en tung bok eller liknande över medan limmet torkar så att fogen det blir slät och tät.

Vi använde klassisk möbelspik av mässing med en rundad skalle. Spika fast spiken med jämna mellanrum. Det kan vara en god idé att först måtta och markera med en fettpenna på lädret var man vill ha spikarna.

Limma sedan lädret mot botten och håll i tryck medan limmet torkar. Därefter limmar och spikar du fast det mot nästa sida på trägavlarna. Om du ser att du skurit en för lång läderbit skär du av den innan du limmar och spikar fast sista delen.  

Sist av allt fäster du andra änden av handtaget på samma sätt så på första sidan. Du kan behöva använda en smalare skärbräda eller en spillbit av trälisten att hålla emot inifrån när du ska göra hålen med sylen.

Snart dags för middag?Trustpilot