Schack matt! Vilket är ditt nästa drag?

07 april, 2021

Det klassiska schackspelet går aldrig ur tiden. Alla kan spela - från barn till riktiga proffs. Och när spelet inte används får det gärna stå framme som dekoration.

Den som sett den populära serien The Queens Gambit på Netflix kanske blivit inspirerad att spela ett parti schack. Många av oss har återupptäckt charmen med ett klassiskt parti schack. Och estetiken! Spelen är ju så himla snygga! Det är bara att leta på vinden eller i källarförråden och plocka fram de gamla brädspelen ur gömmorna. Och har man inget gammalt spel att damma av kan man faktiskt tillverka ett själv! 

Själva brädet tillverkar man av en formstabil träskiva som tex limträ eller mdf. Såga till en kvadratisk bit som är 30 x 30 cm. Slipa kanterna lätt med sandpapper för att få bort stickor och vassa kanter. Betsa skivan svart med en grafitsvart oljebets. Medan betsen torkar ordentligt skär du till de vita rutorna av gammalt bokpapper. Du behöver 32 rutor med måttet 37 x 37 mm. Enklast är att använda en skärmaskin för papper för att få det helt rakt, men det går naturligtvis att klippa ut rutorna med vanlig sax också.

Limma fast pappersrutorna på brädan med ett decoupagelim, som också fungerar som lack. Lägg först ut pappersrutorna längs ena sidan så att du får avstånden rätt mellan rutorna. Luft dem sedan en och en och pensla lim på underlaget. Pensla sedan limmet ovanpå pappret som ett täckande lack. När du har limmat fast alla rutorna och limmet har torkat målar du över ytterligare ett lager för att få ett skyddande lacklager. 

Själva schackpjäserna gjuter man i tenn. Många av oss har säkert provat att gjuta tennsoldater som barn och principen är densamma. Det man behöver är formar för schackpjäser, talk till formarna så att tennet inte fastnar i formen. Dessutom behöver man ett par kraftiga klämmor och skyddsplattor för att hålla ihop formen medan man gjuter. Det är också bra att ha tillgång till en lös spisplatta så att man kan stå någonstans med bra ventilation, kanske till och med utomhus - medan man smälter tennet. 

Plocka fram allt du behöver och börja med att pudra i talk i formarna. Slå ihop halvorna så att överflödigt talk försvinner. Sätt ihop halvorna och håll ihop dem med skyddsskivor och klämmor.

Bryt bitar av tennet lagom stora att gå ned en en smältskopa. Ställ skopan på den varma spisplattan och låt metallen smälta. Känn efter med en träpinne att metallen är helt smält innan du häller den i formen. Fyll formarna nästan ända upp och knacka formen lätt mot borden så att eventuella luftbubblor flyter upp innan metallen hinner stelna. 

Vänta en stund innan du öppnar formen, och tänk på att metallen kan vara mycket het ganska lång tid! 

 

Plocka ut figurerna ur formarna och klipp av gjutskägget med en avbitartång.

För att pjäserna ska bli helt släta på undersidan slipar man med en dremel. En kapskiva är effektiv att använda, men tänk på att använda skyddsglasögon!

Sist av allt målar man hälften av pjäserna svarta. De ”vita” pjäserna lämnade vi omålade eftersom tennet är vackert i sin råa form. Självklart kan man måla dem vita om man föredrar det. Låt färgen torka ordentligt innan du sätter igång att spela!Trustpilot