Flätad oceanmatta till sommarbordet

25 maj, 2022

En klassisk oceanmatta modell mindre blir ett fint karottunderlägg till sommarbordet.

Gamla tiders sjömän använde mängder med rep på sina seglatser över världshaven. Repen var livsnödvändiga på havet, men slets med tiden hårt i block och taljor och behövde då och då bytas ut. De bitar av rep som blev kvar användes till sådant som inte var lika känsligt för slitage. Till exempel flätade man de klassiska oceanmattorna som dörrmattor. 

Men modellen som vi känner så väl igen som dörrmatta passar ju lika bra på ett bord! Använder man ett lite tunnare rep får mattan en lagom storlek som karottunderlägg i en somrigt marin stil. Vi har här använt ett rep som är 8 mm tjockt. Allt du behöver är ett långt rep och lim att fästa ändarna med.

Börja med att forma repets enda ända till en ögla och gör en vanlig knut som du inte drar åt. Repet ska forma en ögla med en diameter på cirka 30 centimeter. Lägg repet på en golvyta där du har lite plats att arbeta.

Lägg nu upp ändarna som på bilden ovan. Den vänstra repänden är den korta och slutar precis utanför bildutsnittet här, medan höger repända är resten av repets längd. 

Vrid de båda repändarna som bildar varsin ögla som på bilden så att höger repsida kommer överst.

Lägg den vänstra repöglan över den högra.

Nu börjar du fläta genom att dra repet under och över varannan repdel som på bilden ovan. Följ bilderna noga.

Vänd repet i en sväng motsols och upp tillbaka igen. Fläta över och under vartannat rep så att det bildar en väv.

Vänd repet i en ögla medsols och börja nu att följa repets väg från början. Fläta på samma sätt som repet ligger över och under. Lägg repet tätt parallellt mot repet du ska följa. 

Fortsätt att fläta på samma vis så att du fyller ut håligheterna i mattan.

Fyra varv är lagom för att fylla ut vår matta. Klipp av repändarna och linda dem med eltejp så att de inte repar upp sig.

Forma mattan så platt som möjligt och limma fast ändarna på baksidan av mattan.  Trustpilot