Fladdermusflock på middagsbordet

06 oktober, 2021

En flock fladdermöss på middagsbordet - någon? Till halloween får man ju gå loss på de lite mer kusliga dekorationerna. Svarta fladdermöss med glittrig insida blir fina bordsdekorationer till helgen.

Fladdermöss klippta i siluett klipper man enkelt på fri hand. Det är bara en fördel om de ser lite olika ut. Börja med att klistra fast ett självhäftande glitterfolie-papper på ena sidan av ett svart hobbykartong ark. Klipp sedan i mindre bitar, lagom stora för en fladdermus. vik pappret på mitten som en bok med den glittriga sidan på insidan. Klipp fladdermössen ur det dubbelvikta pappret så de blir symmetriska. Gör två små hål med en nål i mittenvecket. Där ska fladdermössen sedan fästas i en tunn mässingstråd.

Klipp till 5 bitar mässingstråd, cirka 40-50 centimeter långa. Lägg ihop trådarna i en bunt och vik på mitten, tvinna sedan ihop dem så att de sitter ihop. 

Som sockel till fladdermussvärmen gjuter man fast trådarna i en bit betong. En tom mjölkkartong eller en pappmugg blir perfekt som form. Blanda betong med vatten enligt anvisningarna på förpackningen, rör noga så att inga torra fickor finns kvar i blandningen. Häll i formen och stick ned trådarnas ögla i betongen. Låt betongen brinna över natten eller något dygn innan du river sönder förpackningen.

Som kontrast till den råa betongytan blir en bladmetall av guldfärg. Lägg på ett lager vattengrund eller primer för bladmetall med pensel på betongsockelns ovansida. Var noga så att det inte rinner ned över kanterna, dem ska vi behålla råa.

Lägg på bladmetallen och borsta försiktigt fast den så att den fäster mot underlaget överallt. Låt torka innan du tar bort överflödig bladmetall med en hård, torr pensel.

Fortsätt tvinna trådarna i flera olika förgreningar, nästan som ett träd. Fäst sedan fladdermössen i trådändarna och forma trådarna så att fladdermössen sprider ut sig som en flock. Låt dem sväva över värmeljus och minipumpor när du dukar upp till halloweenmiddag. Lite glittrande änglahår emellan förstärker glitter-effekten från ljusen också. Men tänk på att fladdermössen kan ta eld om du använder vanliga värmeljus, så ljus av led-typ är att rekommendera. Festen kan börja!Trustpilot