Servettringar av läderremmar

15 september, 2021

En vacker dukning är aldrig fel, vardag som fest. Servettringar av cognacsfärgade läderremmar i en rustik lantlig stil passar till båda.

Läder är ett fantastiskt material! Man kan göra så mycket utan att ens behöva sy en enda söm. De här servettringarna klipper och skär man till innan man fäster ihop dem genom att trä in enda änden i skårorna i andra änden. Allt man behöver tillgång till är en läderrem, en bra sax som kan klippa läder, en håltång och en liten vass schablonkniv för de minsta detaljerna. En skärmatta är bra att ha som underlag när man arbetar. Och en fettpenna är praktisk att ha när man arbetar med läder och vill markera exakt var man ska skära och göra hål. Den är konstruerad som en vanlig kulspetspenna, men innehåller fett som inte färgar ytan. 

Börja med att klippa till remmarna. Cirka 30 cm är lagom. 

Skär sedan en vimpel i ena änden på varje rem. Antingen markerar du först ett v-format jack med fettpennan, eller så klipper eller skär du på fri hand. Tänk på att där snitten möts i mitten vill man inte klippa för långt så att de överlappar varandra. Det är här man behöver en liten vass schablonkniv för att komma åt ordentligt utan att skära för långt.

Markera sedan två snitt med en centimeters mellanrum ett par centimeter från andra änden. För att markera vinkelrätt och rakt är det bra att ha en stålvinkel till hands. Den är också bra att ha som stöd att skära emot så att man skär helt rakt. Men innan du skär snitten gör du hål med en håltång i änden av varje snitt. 

Skär sedan två raka snitt mellan hålen, använd schablonkniven här.

För att få den vimpelklippta änden att nästan likna en rosett viker du änden på vitten så att spetsarnas rätsidor möts. Stick sedan in dem genom skårorna som på bilden och dra in så långt så att du kan forma tillbaka änden som på bilden. 

Klart!

Nu är det bara att sätta igång att duka. En tygservett med en kontrasterande färg blir snyggt. Blått mot brunt läder är en snygg kombo.Trustpilot