Magnetiska bokmärken och kylskåpsmagneter

09 september, 2020

Med extra starka magneter håller man pappren på plats. Insydda i läderfodral blir de lika praktiska som snygga bokmärken.

Och de där förhatliga kylskåpsmagneterna är trots allt rätt så praktiska för alla dessa kom-ihåg-lappar, inköpslistor och scheman som annars fladdrar runt på någon köksbänk. Så varför inte passa på att göra dem lite snygga i alla fall? Läder är alltid snyggt, och med ett par powermagneter mellan två lager läder kan man utforma dem som man vill. 

Börja med att punsa in texten med bokstavspunsar. Det svåra är att få bokstäverna precis i samma höjd och med jämna mellanrum. Det kräver lite träning, och ett knep är att låta den puns du först använt sitta kvar medan du placerar nästa bredvid. 

När du är färdig med texten skär du ut lädret. Skär sedan en lika stor bit till. Markera en kantlinje där sömmen ska gå med hjälp av ett falsben med kantpolerare. 

Limma ihop de två delarna med tunna strängar runt tre sidor och kläm ihop bitarna. Torka bort överflödigt lim direkt. När limmet torkat gör du hål för sömmen runt hela kanten med hjälp av en gaffelmejsel. Gaffelmejseln gör det enkelt att göra många hål med exakt samma avstånd emellan, eftersom man sätter första piggen i sista hålet varje gång man flyttar mejseln.

Sy ihop de limmade sidorna först. Sy med en så kallad sadelmakarsöm där man har en nål i varje ände av tråden och syr från båda håll så att sömmen löper som 8-or genom lädret. Stoppa in magneterna i den öppna sidan och sy sedan ihop och fäst trådarna på baksidan.

Bokmärkena med magneter gör man efter samma princip, men skär lädret som en avlång, dubbelvikt läderremsa med en spets i varje ände. För att det inte ska bli för tjockt är det bäst att bara lägga dubbla läderbitar vid varje spets där magneterna ska sitta. Sy runt hela bokmärket, men limma ihop öppningarna för magneterna när de ligger på plats i spetsarna. Var noga så att du lägger in magneterna åt rätt håll, så att de dras mot varandra och inte tvärtom! Då håller de boksidorna på plats medan du tar en fikapaus i läsningen.Trustpilot