Silversmycken av fyrkantstråd

01 januari, 2020

Nytt år och nya smycken. Den som vågar sig på att löda i äkta silver kan enkelt skapa sina egna smycken med några få lödningar.

Silversmide är ett fantastisk hantverk som kan vara väldigt avancerat och kräver mycket kunskap och övning. Men om man bara vågar sig på att prova de mest grundläggande teknikerna som att såga, fila och löda kan man ganska snart skapa sina egna smycken på ett enkelt sätt. Och som ni vet - i det enkla bor det vackra!

 

De här avskalade smyckena tillverkar man av några bitar fyrkantstråd och lödningarna kan man göra hemma vid sitt eget köksbord.

Förr använde man mycket giftiga kemikalier både som flussmedel och för att ta bort oxideringar och missfärgningar efter att man lött. Men numera finns mycket snällare flussmedel att ta till, och oxidering och missfärgningar kan man ta bort med vanlig citronsyra och sedan polera bort mekaniskt. 

Börja med att såga till lagom långa bitar av fyrkantstråden till örhängena. Använd en guldsmedsåg och ett lövsågsbräde för att skydda bord och göra det lite lättare att hålla tråden stilla medan du sågar.

Såga sedan till en lagom lång bit till hänget. Fila ändarna så att de blir rätvinkliga och släta. Använd en liten nålfil eller diamantfil.

Nu är det dags att löda fast öglan på hänget och piggarna till örhängena. 

Klipp av en något för lång bit silvertråd, tråd av diametern 1 mm är lagom tjock för både öronstickare och ögla. Med en rundtång är det lätt att böja till en jämnt, rund ögla. Kontrollera att den är tillräckligt stor för den kedja du vill använda. Bit av ändarna och fila dem släta. När man ska löda i silver är det viktigt att ytorna som ska lödas mot varandra har kontakt med varandra och är renfilade från fett och smuts. Lägg hänget på en lödplatta och placera öglan mot hängets ände med hjälp av en så kallad tredje hand. Spruta lite keramiskt flussmedel mot fogen, klipp av en ca 2 mm lång bit av silverslaglod (vek eller medelhård), spraya lite flussmedel även på denna. 

Tänd lågan på en butangasbrännare och rikta lågan mot lodet till det smält ihop. Var beredd att snabbt dra undan lågan så att du inte av misstag smälter hela öglan. 

 

När du löder fast öronstickarna gör du likadant. Lägg bitarna på en lödplatta, Håll tråden på plats mot örhänget med hjälp av en tredje hand, lägg en liten bit silverslaglod precis intill fogen, spraya flussmedel på allt och rikta sedan lågan mot fogen.

 Rikta lågan mot fogen. Precis när lodet smält drar man bort lågan.

 

För att få bort missfärgningar och oxideringar på silvret löser man upp vanlig citronsyra som man kan köpa i livsmedelsbutiker i hett vatten i en kastrull eller glasburk. Lägg ned silverarbetet i den varma citronsyran och låt ligga en stund.   

Klipp av öronstickarna till lagom längd, och fila ändarna släta.

Blankpolera smyckena med en dremel och polerpasta på en filtskiva. Tvätta sedan av med vatten och vanligt diskmedel.

 Trustpilot