Liten julstad på fönsterbrädan

14 december, 2022

Istället för den klassiska julkrubban… kan man bygga sig en liten julstad. Med snövita hus och en gnistrande stjärnhimmel ovanför.

Stjärnor kan man inte få för många av såhär i advents- och juletider. Guld och glitter kvalar väl in på samma lista! Så en hel liten stjärnhimmel med stjärnor och måne av glittrande guld blir ett perfekt inslag i julhemmet.

Vi börjar att tillverka stjärnorna och månen av en rustik juteväv. Klipp till stjärnor och måne av väven. Lägg juteväven dubbel och klipp två likadana bitar till varje stjärna. Om du tycker att det är svårt att klippa på fri hand kan du först rita upp ett mönster på vanligt papper, annars är det bara att klippa och låta stjärnorna bli lite olika i storlek och form. 

Sick-sacka ihop kanterna på maskin, men lämna en liten öppning för att kunna fylla med stoppning. Fyll och sy igen öppningen. 

Sy tre stjärnor och en måne, eller så lika många stjärnor som du vill ha hus i din stad.

Spraya stjärnor och måne med guldspray, och innan färgen hunnit torka ströar du över löst guldglitter. Det gäller att vara lite snabb här för färgen torkar ganska snabbt. Spraya och ströa stjärnorna på båda sidor.

Stick in en bit mässingstråd i stjärnorna och månen, underifrån. Klipp av tråden ungefär så lång som du vill att ha stjärnan ovanför hustaket.

Nu är det dags att bygga hus! Såga till hussiluetter av vanliga furuplank och lister. Använd gärna olika bredder på planken och såga husen olika höga och med olika takvinklar för att ge staden mycket karaktär.

Måla husen vita, låt färgen torka. Måla gärna lite ojämt och tunt så att träets ådring får lysa igenom.

Borra hål för ståltråden med en 1,5 mm borr. Stick ned ståltråden med stjärna eller måne i hålet, klipp eventuellt tråden kortare om det behövs.

Skissa upp fönster och dörrar på husen med en blyerstpenna. Ställ upp staden ungefär som du vill ha den och kontrollera att fönstren sitter på rätt plats. 

Måla med en täckande guldfärg inuti fönstren, låt färgen torka ordentligt innan du målar svarta konturer och fönsterspröjsar.

Ställ upp staden som du vill ha den, på en fönsterbräda eller ett bord.Trustpilot