Adventsgran av furulister

10 november, 2021

Snart är adventstiden här! Med tända ljus, glögg, lussebullar - och adventskalendrar i alla tänkbara former. Av vanliga furulister snickrar man ihop den här adventsgranen.

Adventskalendern som fenomen har gått från enkla luckor i papper till att innehålla allt från choklad till små presenter varje dag. Och visst är det mysigt att ge bort något litet varje dag fram tills julafton. Och dessutom kan kalendern bli en fin dekoration i julhemmet. 

Den här adventsgranen snickrar man av vanliga furulister 21 x 69 mm. Du behöver fem lister 1,2 meter långa. Använd en list som stam till trädet. Såga sedan de andra listerna med 30 graders vinkel som på bilden nedan. Den näst översta grenen (inte toppen) mäter 33 centimeter i överkant och 41 cm i nederkant när den är sågad. Fortsätt att såga grenarna nedåt i trädet i samma vinkel. Översta biten sågar du mindre för att den mer ska se ut som en topp.

Skruva fast grenarna med 13 centimeters mellanrum mellan varje list. Skruva grenarna från baksidan av stammen med minst två skruvar till varje gren. Den översta toppen skruvar man fast med hjälp av ett hängbeslag från baksidan.

På varje gren där presentpåsarna ska hänga skruvar man fast vinkelkrokar. Skruva fast fem krokar jämnt fördelade på de fyra nedersta grenarna, tre på den översta grenen och en i toppen.

Som bottenplatta kan man använda en bred bräda, en bit tjock plywood eller en bita av ett hyllplan tillräckligt brett för att granen ska stå stadigt och inte välta. Skruva fast granen i bottenplattan med ett rejält vinkeljärn från baksidan där det inte syns.

Färdigsydda presentpåsar i bomull är perfekta som presentpåsar till adventsträdet. Man kan dekorera dem precis som man vill. Vi använde en textmall med siffror och en glitterfärg i grönt.

Eftersom glitterfärgen inte är så täckande börjar man med en vanlig poscapenna i grönt. Fyll sedan i färgen med glitterfärg. Låt färgen torka ordentligt innan du fyller påsarna med adventspresenterna och hänger upp dem på trädet.