Krans med hängande ägg

10 april, 2019

Påskkransen med hängande ägg hämtar inspiration från naturen och den spirande våren. Här hänger honeycomb-ägg av gammalt bokpapper, mossägg med mossa från skogen och ägg med pressade vårblommor på.

Börja med själva kransen. Jag har använt den nedre metallringen i ett ringset för lampskärmar av storleken större. Vill man kan man lika gärna använda den övre ringen med fäste för lampa och hänga den i en lampsladd från taket. Klä metallringen med björkris som du virar runt ringen och fäster genom att sticka in under ändarna. Vira så många varv att själva metallringen inte syns, men inte så mycket tjockare än så. 

Häng upp björkkransen med vaxad lintråd i taket där du vill ha den.

Äggen till den här kransen är av tre olika sorter. Decoupageäggen är gjorda på riktiga, urblåsta hönsägg med riktiga pressade blommor från förra sommaren. Vårens allra första blommor går bra att ta nu. Blommor med riktigt tunna blad fungerar bästa, penséer och blåsippor blir jättefina! Lägg dem i press några dagar mellan papper under eller inuti några tunga böcker så at de pressas och torkas. Pensla sedan decoupagelacket på ägget, lägg försiktigt på blomman och pensla sedan fast den med samma lack ovanpå. Pensla ett par lager över varandra för att skydda blomman. Använd en bit ståltråd som upphängningsögla eller använd färdiga. Häng upp dem i kransen.

Mossa är dekorativt inte bara till jul. Till mossäggen använder man cellplastägg som kärna. Hämta lite mossa i trädgården eller skogen. Se till att den är ordentligt fuktad när du klär in äggen och krama mossa så att den formar sig kring äggen. Vira en mässingstråd många varv runt och avsluta med en upphängningsögla.

Äggen i bokpapper i honeycombmodell tillverkar man genom att limma ihop många dubbelvikta ”ägghalvor”. Börja med att rita upp en mall för ägget, rita av och klipp ut. De dubbelvikta ägghalvorna ska sedan limmas ihop med strängar av lim. Gör en mall som delar upp ägget i sex delar. Rita streck i två färger, varannan i varje färg.

 Lägg ägghalvorna på mallen med strecken och limma först ihop varje halva med två streck efter den ena färgen på mallen.

Sedan limmar man ihop halvorna med varandra med tre streck placerade efter den andra färgen i mallen.

Låt limmet torka ordentligt innan du försiktigt vecklar ut ägget, och fäster ihop det med vanliga gem. Dra en ögla med vaxad lintråd genom äggen mitt, fäst i en bit avklippt tändsticka nedtill. Häng upp i kransen.

 Trustpilot