Ögon i riset

13 oktober, 2021

En vacker dekorationskula - eller ett blodsprängt, stirrande öga? Det beror på hur man ser det!

Delbara julkulor är konstruerade för att man själv ska kunna fylla dem och dekorera som man vill. Fylla med glitter eller små tomtar, kanske? Men de är också som gjorda för att skapa läskigt fulsnygga och blodsprängda ögon att hänga upp i ett svartsprayat ris som dekoration till halloween. 

För att skapa ett fint nät av tunna blodkärl på ögongloberna börjar man med att spraya dem röda på insidan. Spraya hellre flera tunna lager än ett tjockt, och låt färgen torka ordentligt mellan varven. Tryck ihop kulorna efter att färgen torkat helt.

Utsidan på ögonen sprayar man med en halvmatt vit färg. Häng upp kulan i en ståltråd på lämplig plats utomhus så blir det enklast att komma åt och spraya hela kulan runt om. Spraya flera tunna lager, men se till att det inte blir för tjockt eftersom du sedan ska skrapa fram ådrorna ur det vita färglagret.

För att veta var man ska ritsa fram ådror behöver man först markera var iris och pupill ska vara. Vanliga runda kakformar, eller glas av olika storlekar är perfekta verktyg att rita runt för att markera iris. 

Använd sedan en ritspenna eller något annat vasst som är enkelt att hålla i när du sedan ritsar fram ådrorna på ögongloben.

Nu är det dags att måla ögats iris och pupill. Till dessa är det snyggt att använda en riktigt högblank färg, så vi har använt humbrols klassiska modellfärg, som också flyter ut vackert. Vi använde både en blå färg och en guldfärgad som ser ut som ett brunt öga. För att få lite skiftningar och mer liv i iris kan man medvetet måla färgen ojämn, och efter att första lagret torkat lägga på extra färg fläckvis. Man måste dock räkna med lång torktid, så låt varje lager torka över natten. Iris målar man sist med en blank, svart färg som man lägger ganska tjockt. Ställ ögat att torka på ett glas eller mugg över natten.

 Häng upp med svarta satinband i ett ris spm du sprayar svart också, det blir extra effektfullt. 

Dockhuvudet i gips som syns på bilden finns beskrivet i ett tidigare blogginlägg som du hittar här.Trustpilot