Jättetändsticka - Ljus idé till alla hjärtans dag

31 januari, 2024

En tändsticka som blompinne? Och alla-hjärtans-dagspresent? I jätteformat blir tändstickan en skojig gåva till någon du tycker om - kanske tillsammans med en bukett franska tulpaner.

Hjärtan i alla dess former i all ära. Men ibland kan de kännas lite förutsägbart och alltför gulligt. 

På andra sidan atlanten verkar tändstickor och tändsticksaskar tillsammans med fraser som ”you light my fire” eller ”you´re my perfect match” blivit en allt vanligare gåva till valentines day. 

Att ta en rejäl fyrkantsstav och tälja till den som en enorm tändsticka är en kul idé som funkar även hos oss.

Börja med att såga till en bit fyrkantsstav, den vi använt har dimensionen 27 x 27 mm. Cirka 70 centimeter lång blir lagom.

Med hjälp av en klassisk geringslåda och en japansk handsåg är det lätt som en plätt att såga raka och fina snitt helt utan stickiga kanter.

Rita sedan upp hur själva toppen på tändstickan ska se ut så att du ser ungefär hur mycket du ska tälja och fila bort. Vi använde både vanlig morakniv att tälja med, men också en sågrasp av japansk modell som är en extra effektiv rasp. Den ger också en raspig yta som vi vill ha för att efterlikna tändstickans brända ände. Börja först med att tälja och avsluta med raspen.

På själva toppen vill vi istället bygga på lite för att få den lite mer rund. En strukturpasta med sand i bygger bra och ger en karaktäristiskt skrovlig yta. Du kan bygga på i flera lager om du vill.

När du fått till rätt form och struturpastan torkat målar du med en matt svart färg, vi använde en skoltavelfärg.

I andra änden målade vi ett litet hjärta - den är ju ändå alla-hjärtans-dag!

Istället för ett vanligt kort tog vi ett akvarellpapper och klippte  som en klassisk etikett med sneda hörn och ett större hål för ett band att fästa på tändstickan eller blombuketten.

Det blir fint att skriva med riktiga kalligrafipennor och bläck på kortet. Fäst med ett sammetsband i buketten tillsammans med din stora tändsticka. Trustpilot