Nätlampa med fria fåglar

03 april, 2024

Fågeln är fri, men boet är skyddat bakom det guldglittrande kycklingnätet. En taklampa med glimten i ögat skapar du av ett klassiskt metallnät och en stomme för lampskärmar.

Ett klassiskt kycklingnät går att använda till mycket. Varför inte en lampskärm fylld med krokiga kvistar och kvittande fåglar?

Klipp till en bit av hönsnätet, lika lång som du vill att din lampa ska vara hög, plus en halv ”maska” för att fästa nätet i ringstommen i båda ändar.

Tvinna de avklippta trådarna runt ringen utan upphängning. Lägg nätet utanpå ringen och tvinna trådarna runt och inåt. Börja från nätet mitt och arbeta dig utåt kanterna tills du fäst nätet hela vägen runt ringen.

Gör likadant med den andra ringen, och tänk på att vända ringen så att själva lamphållaren hamnar inuti lampskärmen.

Sen är det dags för en paus med skogspromenad. En torr och gärna lite knotig och krokig gren blir en fin dekoration inuti lampan för fåglar, fågelbon, fjärilar eller vadhelst du vill ha i din nätlampa. Trä in grenen genom öppningen i sidan och låt den sedan sticka ut en bit genom nätet på andra sidan. Tänk bara på att placera den så att själva lampan får tillräckligt med plats.

Ta en bit ståltråd och tvinna ihop skarven i sidan på nätet när grenen sitter som du vill ha den.

Sen är det dags för sprayfärg. Spraya hela lampan med en guldfärg. Tänk på att skydda dig från ångorna och använd en andningsmask eller arbeta utomhus (eller både och). Vi sprayade även själva lamphållaren och klädde in sladden i en tub av juteväv som får vecka sig på sladden.

Sen är det dags att dekorera! En fågel av virad mässingstråd kan bli fint. 

Här är det bara att vira på och skulptera fritt!

Den här årstiden känns det också som att det passar att fågeln byggt bo på grenen. Ett fågelbo kan man snabbt tvinna ihop av sisal, och några träägg från påskpyntet sprayade i guld blir fint inuti boet. 

Fäst både fågel och fågelbo med lite mässingstråd.

Sen är det bara att montera i en lampa och hänga upp lampan där du vill ha den. Trustpilot