Äggkorg i luffarslöjd

24 februari, 2016

En klassisk äggkorg i luffarslöjd är lika användbar idag som för hundra år sedan, när luffarna var en vanligt inslag i vardagslivet. Efter den industriella revolutionen på 1800-talet blev ståltråd en billig och lättillgänglig vara, vilket kringdrivande luffare snart upptäckte. Den som hade lite sinne för proportioner, starka nypor och ett par tänger kunde tjäna sitt levebröd på att tillverka allt från korgar till karottunderlägg, brödnaggar och vispar i ståltråd. Någon verkstad behövde man inte, den kunde man liksom ”ha i fickan”. Trådslöjden blev en konstart som så småningom kom att kallas luffarslöjd just eftersom så många luffare blev duktiga på konsten. Men den är populär än idag och har fått ett uppsving på senare år, vilket inte minst märks i antikhandeln där priserna på gamla kroger och andra föremål mångdubblats. En klassisk äggkorg är lika dekorativ som praktisk och har man inte tummen mitt i hand tillverkar man en själv på några timmar!

Du behöver:

Järntråd, svartglödgad både 0,7 mm och 1,5 mm

Hårddragen tråd, 5 st

Multifunktionstång

Tidningspapper

Bultsax

Gör så här:

1. Börja med att klippa till fem långa bitar av den tunnaste tråden, här kallad ”spoltråd”. Cirka 2 meter långa bitar är lagom. Vik spoltrådarna på mitten så att du vet var mitten är.

Rulla ihop tio små spolar av tidningspapper och rulla upp spoltråden från båda ändar på spolarna.

Lägg ihop de fem tunna spoltrådarna med fem hårddragna trådar. Håll trådarna i ett grepp så att de hårddragna trådarna ligger så platt som möjligt parallellt med varandra och de tunna trådarna ovanpå. Surra ihop dem på mitten med tunn ståltråd, och fäst i båda ändar genom att peta in tråden tillbaka under det lindade området.

2. Böj ut de hårddragna trådarna så att de fördelar sig på jämnt avstånd från varandra. Fördela trådspolarna så att varje svetstråd har en trådspole. Snurra tråden tre varv runt varje hårddragen tråd.

Gör en liten ögla på den 1,5 mm tjocka tråden, här kallad ”najtråd” och fäst på en av de hårddragna trådarna. Fäst sedan najtråden vid varje hårddragen tråd genom att fortsätta snurra den tunna ståltråden två varv runt varje hårddragen tråd. På så vis både fäster man najtråden mot den hårddragna tråden och får samtidigt ett lagom avstånd till nästa varv.

Fortsätt på samma vis tills du har fått en lagom stor platt botten på korgen.

3. Vänd på botten så att sidan med najtråden ligger nedåt. Nu kan du börja böja de hårddragna trådarna uppåt och forma dem till en rund korg. Allt eftersom man kommer längre uppåt fortsätter man att forma de hårdragna trådarna som är ganska hårda att böja.

4. Den klassiska äggkorgen är något päronformad, men med en tydligare ”knyck” i midjan och den översta delen är rak som en cylinder. Håll korgen en bit ifrån dig så är det lättare att se hur trådarna ska böjas.

 

5. När man gjort sista varvet klipper man av de hårddragna trådarna, men lämnar ett par centimeter. Använd bultsax, för den hårddragna tråden är inte lätt att klippa av med vanlig avbitartång.

6. Böj ned ändarna på de hårddragna trådarna med hjälp av en tång. Fortsätt att vira de tunna trådarna runt översta kanten. Om man vill kan man göra sista varvet najtråd dubbelt, för att få en mer markerad överkant på korgen.

 

7. Klipp till en lagom lång bit najtråd till handtag. Klipp tråden så lång att den räcker att vikas dubbel.

8. Vira spoltråd längs hela handtaget, vira tätt så syns inte skarvarna och så att handtaget blir bekvämt att hålla i.

Sen är det bara att fylla korgen med ägg! Den som har egna höns har säkert märkt att de börjat värpa på allvar nu när våren är på intåg.Trustpilot