Bokstavsklossar för den första abc-träningen

29 juni, 2016

Träklossar är en klassisk leksak som aldrig går ur tiden. Samtidigt ett bra sätt att ta de första staplande stegen i lästräningens abc. Det är enkelt att tillverka sina egna bokstavsklossar. Kanske färgmatcha dem till barnrumstapeten?

Du behöver:

Hyvlad träregel 7 x 7 cm

Såg

Sandpapper

Korkkloss

Färg i minst två olika kulörer

Bokstavsschabloner

Pensel

Schablonpensel

Gör så här:

Kapa till dina klossar av en hyvlad träregel 7 x 7 cm. Varje bit ska alltså även kapas 7 cm lång så att klossarna bli helt kubiska. Allra enklast är att be brädgården där du köper virket att kapa till bitarna. Annars gör du det enkelt med en japansk kap-och klyvsåg som ger väldigt fina snitt.

Slipa ned alla hörn och kanter så att klossarna inte blir så vassa. Använd slippapper och en slipkloss i kork.

Måla klossarna först med en färg. Låt torka. Klipp sedan ut bokstavsschablonerna medan färgen torkar ordentligt. Silk-screen-schablonerna är sjävhäftande och ger ett mycket detaljerat mönster om man är noggrann med schablonpenseln. Tvätta ur färger så snart du är klar så kan du använda schablonerna om och om och igen. Låt torka. Martha Stewarts hobbyfärg är giftfri, UV- och väderbeständig. Men den behöver 21 dagar på sig att härda färdigt. Så låt helst klossarna ligga några veckor innan ni börjar leken!Trustpilot