Doftande lavendelpåsar och hemgjort badsalt till din älskade

01 februari, 2023

När sommaren känns avlägsen och hjärtat en aning fruset är det dags att värma upp! Ett hemgjort badsalt och väldoftande lavendelkuddar blir en fin gåva till någon man tycker lite extra mycket om.

Snart är det dags för dagen när allt handlar om hjärtan. En hemgjord gåva till någon man håller av är ju aldrig fel, den passar egentligen lika bra alla dagar på året. Av mormors gamla handdukar kan man sy väldoftande lavendelpåsar som är härliga att ha i garderoben - och som faktiskt hjälper till att hålla ohyra borta så dessa inte gillar doften av lavendel. 

Sy enkla påsar av gamla handdukar och formen av ett hjärta, tänk på att lägga räta mot räta om det finns en avigsida på handdukarna (dat gör inte alltid det på gamla handdukar) och lämna en liten öppning för att kunna fylla dem med lavendelblommor. Om du inte har skördat egen lavendel i somras finns det torkade lavendelblommor att köpa avsedda för ändamålet. Sy ihop hjärtpåsarna sista biten för hand.

Doften av lavendel är lika härlig i ett värmande bad och ett badsalt med både torkade lavendelblommor och lite extra lavendelolja rör man snabbt ihop på egen hand. Badsalt brukar förutom ett grovt havssalt även blandas ihop med ett epsomsalt som består av magnesiumsulfat. Många av oss har brist på magnesium och kroppen kan ta upp magnesium genom huden, varför det är perfekt att blanda i ett badsalt. 

Även vanligt bikarbonat som man köper i vilken matvarubutik brukar ingå i hemgjort badsalt för att motverka försurning. Det fräser lite härligt i badet också. Vi blandar ihop 2 dl epsomsalt, 2 dl bikarbonat med 1 dl grovt havssalt i en skål.

För att saltet ska se lite vackrare ut droppar man i några droppar tvålfärg och några droppar (cirka 15-20 droppar) lavendelolja för extra doft. Blanda med en visp för att få färgen att sprida sig ordentligt i saltet. 

Sist blandar vi ner lite torkade lavendelblommor, dock inte så mycket eftersom vi tänkt varva salt och blommor i en flaska.

Ta en tratt och häll ned badsaltet i en vacker glasflaska eller burk. Häll i ungefär en deciliter salt innan du häller i ett lager lavendelblommor. Fortsätt att varva badsalt och blommor till flaskan är fylld. Sätt på korken.

Knyt ett vackert band med lavendelpåsen runt flaskhalsen.Trustpilot