Stickad väska i ett stycke

08 maj, 2024

Glöm krångliga stickmönster och tappade maskor! Den här sommarväskan stickar du i ett enda stycke som du sen viker och syr ihop för hand. Och med hjälp av en rak stickring är det barnsligt enkelt att sticka jämnt i dubbla lager.

När sommaren närmar sig är det inte bara kläderna som blir tunnare och lättare. En en  enkel väska som passar sommarkläderna stickar man snabbt och enkelt på en rak stickring. Det finurliga med de raka stickringarna är inte bara att man kan sticka jämna och fina platta stycken (istället för tuber som man stickar på de runda ringarna) utan också att stickningen blir en dubbel stickning utan avigsida. 

Till den här väskan har vi använt en rak stickring ungefär lika lång som väskans sidor är höga. Fäst garnädan med en enkel knut på stickringens ena gavelpigg. Sticka sedan genom att vira garnet sick-sack över ringen i två varv, som på bilden. Lyft de undre maskorna med hjälp av en krok över den övre och släpp dem på insidan av ringen. När du lyft av alla maskorna i ett varv virar du garnet likadant ett varv till, och lyfter de undre maskorna över de övre. Efter varvet varv som du virat med garnet är det smart att börja med att lyfta över den undre maskan över den övre på den allra sista piggen, på så vis håller du garnet på plats så att det inte repar upp sig medan du lyfter maskorna varvet runt.

Sticka likadant i varv efter varv tills du fått ett stycke som är tre gånger så långt som sin bredd. Kontrollera genom att prova att vika som på bilden nedan.

Maskar av gör du när du bara har en maska på varje pigg. Lägg ringen med garnänden längst till höger och arbeta sedan från vänster till höger. 

Börja med att lyfta över alla maskorna från den bortre långsidan av ringen till den du har närmast dig. 

Lyft sedan över de undre maskorna över de övre. Nu har du bara en maska på varje pigg längs ena sidan av ringen.

Lyft nu maskan näst längst till vänster över maskan allra längst till vänster, och lyft den undre över och släpp. 

Flytta sedan maskan längst till vänster ett steg åt höger till den tomma piggen.

Upprepa samma procedur tills du maskat av hela ringen. Klipp av en meterlång garnände och dra den igenom sista maskan.

Vik stycket i tre delar som på bilden och sy ihop på diagonalerna. 

Axelremmen har vid tillverkat av en läderrem som är 30 mm bred. Klipp av remmen så lång du vill ha den, plus sömsmån för att sy fast remmen i halvrunda ringar. Gör halvmåneformade jack i remmen där den ska vikas med hjälp av en håltång.

Trä på de halvrund ringarna, vik och limma ihop läderremmen.

Markera sedan en ruta i lädret där du ska sy ihop det, använd ett falsben för att markera i lädret.

Dra en lädersporre i markeringen och gör sedan hål med en syl i varje markering.

Klipp en bit vaxad lintråd och fäst nålar i varje ände av tråden. Sy med sadelmakarsöm runt hela med markerade rutan. Se tidigare inlägg i kategorin läder om du behöver utförligare beskrivning på hur man syr i läder.

Sy fast axelremmen i väskans sidor med samma garn som väskans.Trustpilot