Nyckelringar med trähus

19 augusti, 2020

På en liten hylla i hallen hittar nycklarna hem. Med egna små hus vet man var man har sina nycklar på ett praktiskt och snyggt sätt.

Att leta efter borttappade nycklar är är en allt för vanlig sysselsättning. För att slippa problemet gäller det att var sak har sin plats - och var nyckel har sin plats. Med en nyckelförvaring vet man alltid var nycklarna finns, och gör man den dessutom till en liten dekoration blir det roligare att hålla ordning!

De här små nyckelringarna med var sitt eget hus sågar man till ur två planhyvlade lister. Till husen använde vi en list av dimensionen 27 x 27 millimeter. 

För att fästa nyckelringen i huset borrar man ett hål från tak till grund, och knepet är att börja med att borra hålet, innan man sedan sågar till takvinklarna. 

Borra i ena sidan så att hålet inte hamnar mitt i nocken på huset. Borra så djupt träborren når. Sen sågar man takvinklarna. Enklast är att använda en japansk handsåg och en geringslåda för att få vinklarna helt lika. Såga sedan av huset från listen och börja om likadant med nästa hus - borra, såga tak, såga av huset från listen vinkelrätt.

Knyt sedan fast en nyckelring med en läderrem från undersidan av huset så att knuten hamnar på taket.

Till själva hyllan använder man en list av dimensionen 15 x 43 mm. Såga två parallella spår med några millimeters mellanrum där varje hus ska placeras. Använd en vanlig skruvmejsel för att slå bort den tunna skivan som bildas mellan spåren. 

Slipa alla kantern fina på både list och husen med ett fint slippapper.

Fäst hyllan på en vägg i hallen med hängbeslag. 

Nu är det slut på letandet efter förrymda nycklar!