Terrakottakrukor med ny relief

08 juli, 2020

De klassiska terrakottakrukorna kan ibland kännas lite väl… vanliga. Med lite ny relief av lufttorkande lera ger man krukorna ett ansiktslyft.

Lite ny karaktär och ett mer personligt uttryck får de gamla klassiska terrakottakrukorna med hjälp av lite lufttorkande lera.

För att den lufttorkande leran ska fästa ordentligt och inte ska spricka sönder när den torkar börjar man med att lägga terrakottakrukorna i blöt någon timme så att de hinner suga upp ordentligt med fukt. Fyll en vanlig hink med vatten och låt krukorna dra i den. 

En relief längs ovankanten kan varieras i det oändliga, men med hjälp av stansformar gör man det väldigt enkelt för sig att få ett jämnt, upprepat mönster.

Stansformen vi använt här är en vanlig pepparkaksform. Du kan tillverka dina egna stansformar och pepparkaksformar. Läs om hur du gör det här.

Kavla ut leran jämntjockt och stansa ut formerna. Fukta lerbitarna med en blöt svamp för att få dem att fästa på krukan och se till att de verkligen suger sig fast, så att de inte lossnar när leran torkar.

Fäst vimplarna precis bredvid varandra och sedan omlott överlappande. Man kan också gör mönstret tvärtom genom att fästa en remsa på krukan och sedan ta ut mönstret med stansformen. 

När du är klar ställer du undan krukorna att torka på en skuggig plats.

Tänk på att den lufttorkande leran blir mjuk igen om den utsätts för mycket vatten. Är man rädd om krukorna är det säkrast att använda en innerkruka till blommorna och ha dem inomhus.

Som sagt, mönstren kan varieras i det oändliga och nu har krukorna fått en lite ny karaktär.Trustpilot