DIY Hängmatta för lata sommardagar

09 juni, 2021

Hängmattan är en klassiker! Perfekt för lata sommardagar. Men också ett perfekt DIY projekt för lediga dagar när skaparlusten gör sig gällande.

En hängmatta kan man sy på massor av olika sätt. Ett av de vanligare är att man använder en trälist i fot- och huvudända som man fäster tyget i för att hålla det utspänt. Vi använde en rejält kraftigt linneväv, egentligen avsedd för bärande konstruktioner i möbler. Ungefär 2 meter tyg behöver du för att kunna fålla hängmattan. Börja med att fålla sidorna genom att helt enkelt bara vika in dem två varv och sy en raksöm. 

Såga till två furulister ett par centimeter bredare än mattans bredd sedan du fållat den. Markera på trälisten var du ska borra hål. Sex hål fördelade med jämna avstånd är lagom. Vi använde en 10 mm kvistborr som ger fina och exakta hål. Sedan försänkte vi hålen en aning också så att det blir lätt att trä igenom repen.

Lägg listerna med de borrade hålen intill tyget och markera vid varje hål. Klipp ett jack om cirka 10 centimeter och zick-zacka kanten runt varje jack på maskin. Sy fast ett kantband eller vanligt linneband runt kanterna på varje jack. Vik och sy fast som en fåll, tillräckligt rymlig för din trälist att träs in i fållen.

Nu är det dags att trä i bomullsrepen. Trä repet fram och tillbaka som på bilden, så att du får fyra öglor. lägg ihop öglorna och dra så att repen är lika långa överallt.

 Vira en änden flera varv runt de sammanhållna repen nedanför öglorna och knyt sedan med en robansknop med andra änden. Gör likadant på andra sidan av hängmattan.

Om du har en färdig hängmatteställning eller en plats mellan två träd kan du behöva mäta och kontrollera avstånden så att längden på mattan passar. 

Häng upp och njut!   Trustpilot