Spegelram i rotting

20 september, 2017

Rotting tycks vara en av de stora materialtrenderna just nu och ses i allt från möbler till lampskärmar och spegelramar. Man ger sig kanske inte på att fläta en hel fåtölj på egen hand. Men ett mindre rottingprojekt - som en spegelram - är kul att göra själv.

Rottingen är ett naturmaterial som kommer ur lianliknande växter ur växtfamiljen Palmae. De starka och sega lianerna har länge använts för att fläta allt från korgar till möbler. Det finns massor av olika sorters rotting, ett 50 tal olika sorter som används för möbelproduktion. Den här peddigrottingen bör blötläggas innan man flätar eller formar den. Ofta använder man sig av en träbotten när man flätar korgar och det är en sådan botten vi använt här, men här fick den istället bli grunden till en spegelram. Och istället för traditionell flätning har vi fäst rottingen med ståltråd.

Du behöver: 

Peddigrotting
Rottingbottnar, runda
Akrylplastspegel
Spegeltejp
Ståltråd
Avbitartång
Guldspray

Gör så här:

Lägg rottingen i blöt i några timmar eller över natten så att den blir mjuk att arbeta med. Ta upp den ur vattnet och vira den runt till exempel en liten skärbräda eller en bred planka. Låt torka igen. 

När rottingen torkat helt har den format sig efter det du virade den runt. Ta loss rottingen och klipp bitar så att du får öglor som är ett helt varv, se bild.

Ta en ståltråd och fäst öglorna en i taget vid varje hål i en rottingbotten. Dra fast ordentligt först med en ögla genom varje hål och sedan ett varv runt kanten så att varje ögla sitter ordentligt fast. Gör likadant runt hela botten. Avsluta med att göra en upphängningsögla av ståltråden på baksidan. 

Spraya rottingramen och bottnen med guldfärg. Låt torka. Sätt sedan fast spegeln centrerat på botten med spegeltejp eller dubbelhäftande tejp och häng upp på väggen. 

 Trustpilot