Lightbox med smalare budget

21 oktober, 2015

Gatuskylten som inredningsbelysning har blivit omåttligt populär. Men smakar det så kostar det. En ganska rejäl slant får man vara beredd att punga ut om man vill ha sin egen gatuskylt därhemma. Eller så tillverkar man sin egen! En vit akrylplastskiva, lite kontaktplast, brädor och en ljusslinga är ungefär allt du behöver för att göra din egen lightbox i budgetklassen.

Du behöver:

Svart kontaktplast

Vit akrylplastskiva

Sax

Bräda, 20 x 115 mm, 165 cm lång

Plywoodskiva 50 x 36 cm

Såg, gärna japansk handsåg

Hålsåg

Sandpapper

Maskeringstejp

Trälim

Vit färg

Svart färg

Roller

Pensel

Ljusslinga

Eltejp

Skruvdragare

Borr

Träskruv, både korta, 16 mm, och längre, 30-35 mm långa

Tillgång till dator med skrivare

Gör så här:

Såga till fyra brädbitar, två 31,5 cm långa och två 50 cm långa. Slipa bort vassa och stickiga kanter. Såga till en plywoodskiva (eller annan träskiva) i måtten 36 x 50 cm. Såga även till din akrylplastskiva i samma mått.

Limma ihop ihop tre brädbitar (gavlar och undersidan) med varandra på plats mot baksidesskivan. När limmet torkat skruvar du ihop sidorna i varandra med träskruv. Förborra först så att träet inte spricker. Limma och borra fast sidorna i baksidan.  Borra ett stort hål med en hålsåg i mitten av översidans bräda, som ska ligga löst. Slipa kanterna fina.

Måla hela boxen, vit på insidan och svart på utsidan. Måla även brädan som ska bli lock, och måla hålet som blir handtag svart inuti. Vi använde en roller inuti och en pensel utanpå. Måla kanterna vita eftersom de kommer att synas genom akrylplastskivan. Använd maskeringstejp om du tycker att det är svårt att få kanterna rena. Låt färgen torka ordentligt. Måla två gånger om det behövs för att färgen ska täcka.

Skriv ut den text du vill ha på din lightbox i det typsnitt och storlek du vill ha. Vi har använt typsnittet Helvetica i storlek 354,32 pt. Klipp ut bokstäverna ur pappret först och lägg dem sedan över en bit kontaktplast och klipp ut bokstaven i kontaktplast. Tänk på att inte av misstag lägga bokstaven spegelvänd!

Lägg ut bokstäverna som du vill ha dem och mät upp radavstånden på akrylplastskivan. Använd maskeringstejp under varje rad så att du vet var du ska klistra bokstäverna. Pilla bort skyddspapret och klistra dem på plats. Ta bort maskeringstejpen.

 

När färgen torkat ordentligt tejpar du fast lysdioderna i din ljusslinga med vit eltejp på insidan av boxen. Låt batteripacket ligga på boxens botten.

Lägg akrylplastskivan på plats och tejpa fast den med maskeringstejp så att den hålla fast ordentligt. Borra hål rakt genom akrylplastskivan och ned i träet. Skruva fast skivan med små träskruvar. Borra även två större hål i bakstycket som du han hänga upp boxen på väggen med.

Locket får ligga löst ovanpå. Du öppnar det enkelt när du vill tända och släcka boxen.Trustpilot