Höstlöv av mässing

08 september, 2021

Frosten har snart tagit de sista blommorna i trädgårdslandet och höstfärgerna lurar runt knuten. En höstdekoration som inte vissnar är löven klippta ur tunn metallfolie av mässing.

Än så länge har ekens löv inte börjat skifta färg. Och trots att det inte heller är eklöven som brukar anta de mest spektakulära höstfärgerna så har vi valt ekens karaktäristiska form som förlaga till den här höstdekorationen. De karaktäristiska, bulliga svängarna är perfekta av klippa ur en tunn metallplåt av mässing. Man kan faktiskt klippa i metallfolien med en vanlig sax, om man inte är så rädd om saxen. Annars går en guldsmedssax också bra att använda. 

Börja med att klippa till mindre bitar av plåten, i små fyrkantiga bitar lagom stora att klippa ett löv ur. 

Vik metallfoliebiten på diagonalen, det blir mittennerven på lövet. 

Vik försiktigt ut metallfolien igen och klipp på fri hand en vågig siluett, liknande ett eklövs siluett. Klipp så att ett litet ”skaft” också bildas längst upp på lövet. Om man vill ha ett helt symmetriskt löv kan man klippa siluetten medan folien är hopvikt.

Vik sedan lövet som ett dragspel fram och tillbaka, som på bilden. Vik sedan försiktigt ut lövet igen, men lämna det lite veckigt, så att metallen reflekterar ljuset olika i olika vinklar.

Klipp och vik många liknande löv, men låt dem gärna variera lite i storlek och form, det ger mer liv!

 

Böj skaftet till en liten ögla som du kan hänga lövet i, eller häng upp det med lite mässingstråd som du virar runt skaftet och formar till en upphängningsögla.

Spraya några torra kvistar från naturen i guldfärg. Man kan behöva spraya flera gånger från olika vinklar. Hellre flera tunna lager än ett tjockt som riskerar att rinna. Tänk på att spraya utomhus eller där du har god ventilation, och använd helst andningsskydd när du sprayar!

Häng upp löven i kvistarna och ställ dem i en vas.Trustpilot