Flugsmälla av läder

03 augusti, 2022

Surrande flugor må höra sommaren till. Men med en flugsmälla nära till hands kan man förkorta förtretet. Och samtidigt göra det med stil!

Vi gillar väl alla att slå två flugor i en smäll. Att tillverka en flugsmälla av trä och läder som är så snygg att den kan få hänga framme nära till hands är väl nästan som att slå två flugor i en smäll? När stil möter funktion och nytta förenas med nöje.

Börja med att skära till en bit läder till flugsmällan. Använd en stålvinkel som hjälp att skära rakt och vinkelrätt. Skär sedan av hörnen i en 45 graders vinkel för att får dem lite mjukare.

Nu är det dags att rita en mall för hålen i flugsmällans läderlapp. Lägg läderbiten på ett papper och rita av den med en blyertspenna. Många små hål gör det enklare att smälla flugorna då luften kan passera genom lädret, men tänk på att inte göra så stora hål att även mindre flugor kan passera. Vi använde en huggpipa med 5 millimeter i diameter. 

Hålen kan man placera ut i ett helt symmetriskt rutmönster, eller i vilket mönster man vill. Tänk bara på att ta med skaftets fäste i beräkningen så att inga hål av misstag hamnar under skaftets fäste. Cirka fem centimeter in över lädret bör skaftfästet nå. 

Vi gjorde ett mönster av två diagonala kvadrater. Mät och markera var hålen ska vara med en blyertspenna på pappret. En genomskinlig linjal avsedd för quilting kan vara bra att ha till hands när man ska göra mönster av prickar.

Klipp ut mönstret och lägg det på läderbiten som ska bli själva flugsmällan. Gör små hål med en syl rakt igenom pappret och ned i lädret för att markera var hålen ska göras.

Använd sedan en huggpipa och en hammare för att slå hål i lädret. Glöm inte att skydda din hörsel när du slår hål!

Själva skaftet tillverkar man av två halvstavar som limmas ihop med lädret emellan. Tälj bort ungefär en millimeter på båda stavarna cirka fem centimeter från kanten enligt din mönsterskiss, där lädret ska sitta.

Limma ihop stavarna med lädret emellan, se till att läderbiten sitter rakt. När du pressat ihop halvstavarna torkar du snabbt bort överflödigt lim och håll sedan limfogen i spänn med hjälp av tvingar medan limmet torkar.

Borra två små hål genom skaftet och lädret, men inte rakt igenom. 

Borra även ett större hål i änden av skaftet för att där kunna fästa en upphängningsögla.

Försänk borrhålen med en borrförsänkare för att få ett snyggare hål, men också för att skruven ska nå ner genom lädret till motsatta halvstav och dra ihop dessa. 

Skruva med träskruv av mässing med rund skalle och ett klassiskt rakt spår.

Skär till en smal läderrem för upphängning i änden, trä den genom hålet och knyt ihop remmen.Trustpilot