Sätt guldkant med pärllist

09 februari, 2022

Gamla tavelramar brukar finnas i drivor på loppis. Kanske gillar du varken innehållet eller själva ramen vid en första anblick. Men en klassisk pärllist kan sätta guldkant på den gamla skamfilade tavelramen.

Forna tiders möbler smyckades ofta av en olika typer av träsniderier, bland annat den klassiska pärllisten. Den ser ut som ett band av halva pärlor som antingen målats in i samma färg som möbeln eller förgylts. 

Det fina i kråksången är att man inte alls behöver vara ett någon finsnickare för att utnyttja liknande dekorationer. Pärllisten finns färdigsnidad i längder, bara att kapa till! 

En gammal skamfilad tavelram som verkar ha sett sina bästa dagar kan få ett lyft med pärllist och lite färg.

Mät och såga pärllisten i 45 grader med hjälp av en geringslåda. Helst ska man såga rakt igenom en pärla så att två halvor kan fogas samman till en i hörnskarven. 

Om man vill ha en förgylld eller guldfärgad pärllist målar eller sprayar man listbitarna med guldfärg och låter sedan färgen torka ordentligt. Måla ramen i den färg du vill ha och låt även denna torka ordentligt.

När man limmar fast pärllisten behöver man hålla limfogen i tryck medan limmet torkar. Små fjädertvingar som man klämmer fast är bra att använda för ändamålet. 

En spegel i ramen skär man till av akrylplastspegel. Använd en plastskärare som man rispar ett spår i skivan innan man bryter av den och fäster i ramen. 

Det kan också bli fint att måla in hela ramen i samma färg, så att pärllisten bara ger lite mer struktur åt ramen. Trustpilot