Ljuskronor lyser upp i vintermörkret

16 januari, 2019

Så var glada julen slut. Och när man städat ut julen känns det plötsligt en aning tomt i huset. Och mörkt. Det behövs något nytt att lysa upp de mörka vinterkvällarna! Svaret får bli ljuskronor tillverkade av metallfolie, silverfärgat papper och återvunna konservburkar. Man tager vad man haver.

Så här års brukar ju plånboken vara en aning plattare. Så det gäller at ta vara på det man har. I återvinningen för metall plockar jag upp några tomma konservburkar och diskar ur. De är perfekta att tillverka nya ljuslyktor av! Jag har också en bit metallfolie kvar från ett tidigare DIY projekt, liksom en bit tvättbart papper med en härlig silverglänsande yta på.

Det är bara att plocka fram plåtsax, guldsmedsax och den vanliga tygsaxen och sätta igång.

Kungakronan är en klassisk figur som kan anta många skepnader. Formar man den högre och smalare och böjer ut uddarna en aning antar den en mer feminin form och bir en prinsesskrona. Men det är härligt att blanda och många kronor tillsammans blir vackert!

När man ska klippa i tjockare konservburkar kan man behöva en riktig plåtsax, framförallt när man ska klippa igenom kanten upptill. När man väl klippt bort den går det enklare med en guldsmedsax.

 I tunnare metallfolie fungerar en guldsmedssax också bättre eftersom den är nättare att hantera. Metallfolien är så tunn att det även går att häfta ihop den med vanlig häftapparat. Klipp till en remsa med lagom höga uddar och häfta ihop den så att den passar den ljuslykta i glas du tänkt använda inuti.

 Trustpilot