Servettringar i kumihimo – japansk flätteknik

14 september, 2016

Makramé har de flesta hört talas om. Tekniken spreds sig över världs med sjömän under 1800-talet och ordet har arabiskt ursprung. Kumihimo är istället en japansk flätteknik som blivit populär på senare år i västvärlden. För att hålla ordning på alla snören medan man flätar har man en platta, en kumihimoplatta, där man kan fästa snörena enligt olika scheman. Tekniken passar för de flesta slags garn och snören.

har använt ett silkigt satinsnöre och flätat serveringar i kumihimo.

Du behöver:
Satinsnöre
Sax
Kumihimoplatta

Gör så här:

För att det ska bli tydligare hur man flätar visar vi med fyra olika färger här ovan. Men börja med att klippa till fyra lika långa bitar snöre, cirka två meter långa bör de vara. Vik snörena på mitten och gör en knut med alla snören samtidigt så att du får en ögla. Häng gärna något lite tungt i öglan, typ en nyckelknippa på en karbinhake, som du sedan lätt kopplar loss. Fäst sedan trådarna som på bild 1, alltså på var sida om pigg 1, 9, 17 och 25. Nu är det dags att börja fläta.

Flytta vänstra snöret vid pigg 1 motsols ett halvt varv och fäst bredvid pigg 18. Flytta sedan höger snöre vid pigg 17 ett halvt varv upp till pigg 2. Ta sedan snörparet vid pigg 9 och flytta det vänstra snöret ett halvt varv motsols till pigg 26. Flytta sedan det högra snöret vid pigg 25 ett halvt varv motsols till pigg 10. Fortsätt på samma vis, hela tiden flyttar man snörena ett halvt varv motsols, och man väljer snörpar i medsols riktning.

Det låter krångligt till en början, men ganska snabbt har man fått in tekniken så pass att man kan titta på tv samtidigt som man flätar! Det enda du bör tänka på är att när du vill ta en paus i flätande ska du göra det med tre snören fästa vid varandra – annars är det svårt att se var man ska börja igen.

Fläta tills du fått en tillräckligt lång flät att du kan vira den två varv runt en servett. Då knyter tar du loss snörena och knyter en knut. Klipp av snörändarna rakt så det blir en liten tofs i ändan. Trä ändan med tofsen genom andra ändens ögla.

Om du istället flyttar snörena på två motsatta sidor tre steg medsols  som på bilden ovan och sedan flätar som vanligt kommer mönstret på din fläta att se lite annorlunda ut. Den nedre av serveringarna här är flätad så, den övre med originaltekniken.Trustpilot