Hjärtan på bordet

26 januari, 2022

Orsak att slösa med hjärtan borde man ha varje dag. Men när det stora dagen närmar sig är det bra att ha många hjärtan till hands! Placeringskort, servettringar och bordsgirlander är bara några saker man kan skapa av dessa trähjärtan.

Varje dag borde vara en dag fylld med hjärtan! Men när alla-hjärtans-dag närmar sig får man kanske orsak att pyssla lite extra. Köpa en blomma eller en liten present till någon man tycker om. Eller varför inte duka lite fint på dagen?

Färdigsågade trähjärtan av plywood är det perfekta materialet för den som vill sätta igång direkt. Lite lim, lite färg och en borr är i princip det man behöver för att skapa söta placeringskort, servettringar eller en lång girland med hjärtan att lägga på bordet eller hänga i ett fönster.

Om man borrar två hål kan man trä upp hjärtanen på ett vackert sammetsband för att göra servettringar, girlander eller dekorera presenter eller blombuketter. När man borrar i tunn plywood blir det lätt sprickbildningar och flisor runt kanterna. Därför är det bättre att borra igenom flera hjärtan på samma gång. Lägg hjärtanen i en rak bunt på  varandra och borra igenom alla samtidigt, då är det mindre risk att det går flisor ur kanterna. Om hjärtat ska sitta på ett band runt en servett borrar man två hål bredvid varandra horisontellt. Om de istället ska hänga lodrätt borrar man hålen ovanför varandra. En sådan girland passar också fint att lägga på ett bord.

Placeringskorten har fått en bottenplatta av en rund träskiva i björk. Rita av hjärtat på träskivan och måla svart eller i den kulör du vill ha. 

Borra sedan ett litet, litet hål rakt in i trähjärtats spets. Enklast är då att använda en dremel med en 0,8 mm borr. Stick sedan in en tunn metalltråd av mässing i hålet. Måla hjärtat i guldfärg och låt torka. Eventuellt kan man behöva limma fast det på tråden med en droppe superlim. 

Borra ett hål för ståltråden mitt i bottenskivan och stick ned tråden med hjärtat där. Limma fast en bit dubbelvikt linneband mitt på metalltråden, och skriv namn på detta. Klipp änden som en vimpel.

På ett vackert sammetsband kan man lämna hjärtat trärent om man vill.

Girlanden går fint att hänga också.Trustpilot