Pressade blommor och blad

21 juni, 2018

Pressade växter som liksom svävar fritt mot en vägg eller i ett fönster blir en vackert somrig inredningsdetalj. Pressa bladen under några tunga böcker i ett par dagar innan du monterar dem mellan två akrylplastskivor. Plastskivorna går inte i kras i tusen bitar och är inte heller särskilt tunga. Och när bladen förlorat sin färg är det bara att byta ut.

Du behöver:

Stora blad, typ ormbunke
Akrylplastskivor, klar 2 mm
Plastskärare
Stålvinkel eller linjal
Skruvnit
Tillgång till borrmaskin
Träborr, 4 mm
Handtving
Ståltråd
Avbitartång

 

Gör så här:

Plocka och pressa vackra blad eller blommor. Lägg dem slätt mellan papper och under någon tyngd. Till exempel kan man använda wellpappskivor från pizzakartonger att lägga bladen mellan, och sedan lägga några tunga böcker ovanpå. Låt dem ligga och pressas i några dagar:

Ta två lika stora akrylplasskivor, lägg ihop dem och borra hål i hörnorna cirka 1,5 centimeter från kanterna. Borra rakt igenom båda skivorna samtidigt. Använd en tving för att spänna fast dem i en bordskant och hålla dem på plats mot varandra. När du borrat ett hål sätter du i en nit där för att hålla skivorna på plats mot varandra medan du borrar resten av hålen.

Om man vill ha mindre tavlor än skivorna kan man skära itu en skiva till två. Använd en plastskärare och en stålvinkel eller ryggen på en såg som linjal. Mät noga var mitten är och dra ett hårt streck med plastskäraren innan du knäcker av skivan mot en bordskant.

 

När du skurit och borrat klart drar du av skyddsplasten från skivorna, den är bra att behålla hela tiden medan man jobbar med skivorna så att de inte repas.

Placera de pressade växterna mellan skivorna och skruva i nitarna. Fäst en bit ståltråd runt de två övre nitarna som upphängning.

 Trustpilot