Nyckelfat med avtryck

19 juli, 2023

Ett fat med avtryck av en gammal nyckel blir en fin förvaringsplats åt nycklarna. Stämpelsiluetten skär man ut ur en mjuk linoleummatta och kavlar in i leran.

De flesta av oss har kanske några nycklar som brukar ligga och skramla i någon obestämd låda, eller rent av vara på drift. Nyckeln till extracykeln man inte använder så ofta. Trädgårdsförrådets lås man sällan låser…  Ett litet fat för nycklarna att ta plats på är inte fel! Och det är dessutom roligt att tillverka själv. 

Det här nyckelfatet med avtryck av en nyckelsiluett kan man tillverka av riktig lera som bränns i keramikugn, om man har tillgång till en sådan. Men det går också att tillverka den av lufttorkande lera, som vi gjort här.

Själva ”stämpeln” med nyckelsiluetten skär man ut i sin helhet ur en mjuk linoleummatta. Fördelen med att skära ut hela siluetten och inte bara karva ur mattan som man brukar göra när man tillverkar stämplar för linoleumtryck är att man kan göra ett mycket djupare avtryck utan risk för ”stämpelskägg”. Man kavlar helt enkelt ned sin siluett i leran och pillar sedan upp den.

Börja med att rita upp en siluett av en nyckel. Om man har en riktig nyckel man gillar man man använda den som förlaga och i princip rita av. 

Rita sedan upp nyckeln direkt på softcut mattan. Materialet är väldigt mjukt och lätt att skära i om man skär med en vass skalpell eller schablonkniv.

Kavla ut leran cirka 5 mm tjock. Lägg nyckeln på och kavla ned den i leran. 

Använd en tallrik som är lagom stor som man att skära ut ditt fat, mått noga så att nyckeln hamnar i mitten.

Pilla försiktigt upp själva nyckeln och forma kanterna på den lufttorkande leran. Låt leran torka långsamt och vänd då och då på fatet så att det inte slår sig.

Fyll själva nyckeln med en täckande guldfärg med metalliceffekt. Låt torka ordentligt innan du lackar över med en matt lack.Trustpilot