Nya lampskärmar av gamla tapetrester

16 september, 2020

Med nya lampskärmar kan man snabbt förnya inredningen i sitt hem på samma sätt som att byta kuddar eller gardiner. Bitar av överblivna tapeter eller stuvbitar av tyger kan få nytt liv på en lampskärm.

I en genomgång av förråden rullade en massa gamla tapetbitar ut. Provbitar som aldrig blev utvalda blandade med halva rullar från gamla renoveringsprojekt. Somliga riktigt vackra, men för små för att räcka till något större projekt. Men till en lampskärm går det inte åt så mycket!

Börja med att rita av din lampskärmsstomme på ett mönsterpapper så att du ser precis hur stor tapetbit som krävs. Klipp ut mönstret och kontrollera på tapetbiten att den räcker. Lägg mönstret på en bit självhäftande lampskärmsplast och rita av. Lägg till två centimeters överlappning där skarven ska gå. Klipp ut plasten. 

Dra av skyddsplasten i ena änden och fäst den mot baksidan av tapeten genom att dra bort skyddsplasten samtidigt som du pressar ned plasten mot tapeten (eller tyget om det är ett tyg). När du kommer till slutet av plasten klipper du av tapeten en dryg centimeter innan så att plasten lämnas bar där den ska överlappas.

Klipp sedan ut efter kanterna på plasten.

Lägg tapeten rätt runt lampskärmasstommen och fäst den omlott med den klistriga plasten.Var noga så att den sluter helt tätt mot lampskärmsstommen.

Lägg ett utvikt snedslåband längs kanten och sy fast den med symaskin. Gör likadant både längs över- och underkant på skärmen. Var noga med att sy rakt och jämnt längs kanten.

Vik tillbaka bandet över kanten och limma fast det mot lampskärmsstommen. Det krävs ganska rikligt med lim, men var noga så att det inte hamnar på fel ställen! 

När limmet torkat monterar du den där den ska vara.Trustpilot