Fyr i höstmörkret

21 september, 2016

Sommaren dröjer sig kvar i år, men visst kan man väl ana att höstmörkret är på väg? Då är det alltid lite mysigt att kura inomhus på kvällarna med tända ljus. En fyr av en bit gammal grånad trädstam, dekorerad med slagmetall blir fin i fönstret. Numera finns det så bra värmeljus i LED att man kan lämna även träljusstakar som dessa utan uppsikt när man hämtar mer te.

Du behöver:

Bit av en trädstam, utan bark

Japansk handsåg utan rygg eller tillgång till bordssåg

Slagmetall

Vattengrund

Penslar

Maskeringstejp

tillgång till Borrmaskin

Mässingtråd, 2 mm

Mässingtråd 0,5mm

Kombinationstång

ev Mässingplåt 0,5 mm och plåtsax

Värmeljus med LED

ev Häftmassa

Gör så här:

Såga till en bit av en trästam utan bark så att den står rakt och har fina snittytor. Vi brukar använda japanska handsågar för att de ger så fina snitt. Såga eventuellt av en centimetertjock skiva också, om du vill att fyren ska ha platt tak.

Tejpa ränder med jämna mellanrum på trästammen. Där du tejpar kommer fyren att vara trären när du är klar. Där träytan är bar penslar du på ett lager vattengrund – ett slags tunt lim som får slagmetallen att fästa. Om trästammen är väldigt sugande kan du pensla på ett lager till när du är klar med det första. Vänta i 10-15 minuter. Nu är det dags att pensla på slagmetallen med en torr och ren pensel. Slagmetall är så tunt att det kräver lite övning att hantera, men det gör inget om den går sönder! Man kan lappa och laga med små bitar slagmetall, bara man fyller ytan man målat med vattengrund.

Pensla på metallen så att den fäster mot underlaget och låt torka en timme eller två. Dra bort maskeringstejpen. Borsta sedan bort överflödig metall (där den hamnat i två lager och där den inte ska vara) med en torr pensel.

Klipp till lite drygt en decimeter långa bitar av den tjocka mässingstråden. Borra hål med en 2 mm borr med jämna mellanrum ungefär en centimeter in från överkanten. Stick ned trådarna i hålen. Ta sedan den tunna tråden och vira ett varv runt varje tjock tråd, varvet runt. Gör likadant i tre eller fyra ”våningar”.

Klipp av trådarna jämnt upptill. Rita upp en cirkel på en bit mässingsplåt. Cirkeln ska vara något större än diametern på trädstammen. Klipp ut med plåtsax och klipp sedan ett rakt snitt rakt in mot mitten av cirkeln. Böj ihop så att metallen överlappar varandra och samtidigt formas som en flack strut. Det kan vara bra att testa att klippa ut i papper innan man klipper i metallen, så att man kan kontrollera att storleken blir bra i proportion till fyren.

Vill man istället ha ett platt tak använder man en träskiva som man först sågat av från stammen.

Placera ett värmeljus med LED belysning inuti toppen och lägg på taket. Lite häftmassa kan behövas för att få ett mässingstak att ligga kvar. Har man ett mässingstak kan man också böja en trådarna en aning i toppen så att taket ligger bättre ovanpå.Trustpilot