Hushållspappershållare i skinn

20 januari, 2016

Snygga hushållspappershållare växer inte på träd direkt. Och hittar man någon man tycker är snygg – är den inte gratis. Återstår: Att tillverka en själv. En av de snyggare vi sett var klädd med läder. Så fick det bli! Naturgarvat läder blir bara snyggare med tiden. Lite fläckar ger bara vacker patina, tycker i alla fall vi. Därför har vi valt ett naturgarvat getskinn som är ganska tunt, knarrar karaktäristiskt när man hanterar det och åldras med värdighet. Bottenplattan till den här hushållspappershållaren kommer från en gammal lampfot som sett bättre dagar. Men det går lika bra att såga till en rund eller kvadratisk bottenplatta av en vanlig bräda, och sedan borra hål i den i mitten.

Du behöver:

Getskinn (ett helt räcker till mycket mer än denna!)
Rundstav, 22 eller 25,5 mm
Bottenplatti trä, eller trä, såg och borr i samma dimension som rundstaven
Lim
Rullkniv
Skalpell
Skärmatta
Sadelmakarnål
Syl
Sporre
Stålvinkel
Falsben med kantpolerare
Vaxad lintråd, naturfärgad

Gör så här:

Börja med att såga till bottenplattan och borra hål i mitten. Såga av rundstaven till den höjd du vill ha och kontrollera att rundstaven passar i hålet.

Skär sedan ut skinnbitarna.

Sy kantsömmar runt bottenplattans skinnbit och på remmen som ska gå runt bottenplattan. Se tidigare inlägg för att se hur man syr i skinn (inlägget om läderklädd bestickhållare).

Markera kanterna på lädret som ska sitta runt rundstaven, och sporra den ena sidan samt överkanten. Limma fast lädret på rundstaven. Limma fast ”pricken” upptill. Gör hål med sylen först när lädret sitter fast och limmet gärna torkat en aning så att det sitter på plats. Limma lädret så att överkanten sticker upp lika mycket som ”sömsmånen” upptill.

Börja med att sy runt överkanten och fortsätt sedan ner.

Limma fast läderbitarna på bottenplattan och häll lim i mittenhålet. Limma fast den läderklädda rundstaven sist. Torka bort överflödigt lim på undersidan av bottenplattan.Trustpilot