En räv i fickan?

08 maj, 2019

Plånboken är nästan ett minne blott när kontanterna försvinner allt mer. Men kort och nycklar måste man fortfarande hålla ordning på. En liten räv som håller ordning på bådadera syr man själv av läder.

Börja med att rita upp mönstret på ett papper. Vårt mönster mäter 10,5 centimeter på bredden och 13 cm på höjden upp till lockets spets. Därtill har det en rem för nycklarna som sticker ut 3 cm och som skärs i samma stycke. De två fickorna för korten mäter 10,5 x 5 cm och 10,5 x 4 cm.

Skär ut bitarna ur en bit tunt getskinn. Använd en stålvinkel som hjälp att skära rakt och få räta vinklar.

 

Limma sedan fast fickorna med en mycket tunn sträng lim. Limmet ska bara hålla lädret på plats tills det är fastsytt och det är viktigt att inte några oavsiktliga limrester limmar ihop fickorna så att de inte går att få ned korten i dem. Vik även in nyckelringshållaren och limma på plats.

När limmet torkat markerar man kanten med ett falsben med kantpolerare.

Gör sedan hål med en gaffelmejsel längs hela kanten. Gaffelmejseln är ett smart sätt att ”slå två flugor i en smäll” eftersom den kan göra flera hål samtidigt, och dessutom ser till att hålen hamnar med lika långa avstånd. 

 

Sy ihop med en sadelmakarsöm, där man trär på en nål i vardera änden av den vaxade lintråden och sedan syr så att tråden löper i ”åttor” genom lädret. Det ger en stark och snygg söm.

Nu är det dags att forma och dekorera  lädret. Börja med att genomfukta hela stycket med hjälp av en vanlig hushållssvamp. Vik ned locket och lägg i press att torka. På så vis får man locket att ligga snyggt och platt på plats. När det torkat fuktar du locket på samma sätt för att kunna göra mönstret. Läder formar sig mycket enklare när det är blött, men tänk också på att det är lätt att göra oavsiktliga märken i det blöta lädret.

 

Använd en gradskiva eller ett vanligt glas att rita de runda formerna efter. Rita som på bilden, vik ihop och lägg sedan åt sidan för att torka. 

 

Snurra fast nyckelringen i öglan när lädret torkat. Trustpilot